Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор Снимка: © Getty Images

Земеделски производители в област Ямбол продължават своя протест по повод освобождаването на директора на Областна дирекция "Земеделие" Донка Георгиева - само 8 месеца след назначаването ѝ. Тя беше поредният човек, назначен по времето на кабинета "Денков", когото служебното правителство на Димитър Главчев смени в серията уволнения във всички държавни сфери.

Стопаните настояват, че честите промени в ръководния състав създават нестабилност и затрудняват нормалното функциониране на местната дирекция, която играе съществена роля за успешното развитие на земеделието.

Протестната акция е безсрочна и тракторите, паркирани край сградата на земеделската служба, ще останат там, докато не бъде намерен диалог, заявяват от Съюза на зърнопроизводителите от област Ямбол - организатор на демонстрацията.

Тя е подкрепена и от всички членове на управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

"Не е нормална ситуацията, в която има непрекъснато смяна на правителства и министри, да бъде толкова непостоянна и работата на Областна дирекция „Земеделие". Липсата на последователност в управлението води до затруднения в комуникацията и сътрудничеството между фермерите и дирекцията", коментира Стоян Александров, председател на Съюза, цитиран от изданието "Български фермер".

Преди дни служебното правителство започна ключови кадрови размествания в сектора на земеделието - всички те са в държавните горски предприятия и областните дирекции по земеделие. На някои от постовете като титуляри видимо се връщат кадри на ГЕРБ.

Тихомир Койчев, бивш старши експерт в Държавен фонд "Земеделие", е новият шеф на областната дирекция по земеделие в Ямбол.

През първите дни на земелските протести стопаните попречиха на Койчев да влезе в сградата на новото си работно място, което стана причина той да работи от сградата на общинската дирекция в Ямбол.

В града няма съмнения чий кадър е Койчев, след като наскоро е пристигнал за събитие с автомобил на депутат от ГЕРБ.

Исканията на фермерите от асоциацията са подкрепени още от кметовете на всичките пет общини, които влизат в обхвата на Областната служба земеделие – Ямбол.


Рокадите на Димитър Главчев - от ДАНС до земеделието или как кадруваше служебната власт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024