Земеделците обявиха безсрочен протест, властта нарече исканията им "неоснователни" (Обновена) Снимка: © Булевард България

Новината е обновена в 19:32 ч. на 5 февруари 2024 г.


"Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба за 2023 г. - нито с държавни, нито с европейски средства. Това противоречи на икономическата логика и на правата и интересите на другите граждани на страната. За 2018, 2019, 2020 г декларираната печалба е между 900 млн. лева и 1 млрд. лева. За 2021 г. печалбите скачат на 2 млрд лева, декларирани, а през 2022 г - 3 млрд. лева. Дали през 2023 секторът е бил на загуба предстои да видим от финансовите отчети".

Това каза на извънреден брифинг министър-председателят акад. Николай Денков по повод обявените безсрочни стачни действия от страна на зърнопроизводителите.

По думите му през изминалата година земеделците са получили 3 млрд. лева европейско и национално финансиране, като 1,7 млрд. от тях са дадени от настоящото правителство след идването му на власт.

Премиерът все пак подчерта, че властите са отворени за диалог с недоволните, но определи исканията им за оставката на ресорния министър Кирил Вътев като "неоснователни".

"Исканията им са неадекватни по отношение на това, което той е направил за сектора", каза Денков.

Той не коментира потенциалната смяна на Вътев по време на планираната през март ротация.

По-рано днес Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), която представлява голяма част зърнопроизводителите в България, обяви безсрочни протестни действия с начало вторник, 6 февруари, в 10:00 ч.

След състоялата се среща на 4 февруари в Министерския съвет между бранша и властта регионалните сдружения от НАЗ единодушно са взели решение, че предложението на държавата е незадоволително и неприемливо.

Предложението на властите към производителите е помощта да се обвърже с доказателство от тяхна страна, че през 2023 г. са били на загуба.

"В методиката на подпомагане, която беше представена в МС, липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години", се казва в официалната им позиця.

Преди дни премиерът Николай Денков отложи официалното си посещение в САЩ, планирано за тази седмица, именно поради нарастващото земеделско недоволство.

"Аз ще остана тук, за да мога да подпиша меморандума и за да довършим преговорите с аграрния сектор," обяви акад. Денков след края на срещата с представителите на земеделски организации.

След разговора в Министерския съвет стана ясно, че на зърнопроизводителите, които са на загуба, ще бъдат предложени помощи, а за останалите земеделци са осигурени 150 милиона лв. от бюджета.

Изглежда обаче консенсус не е постигнат - земеделските производители излизат по българските пътища , като времето на протестни действия ще се увеличава с всеки изминал ден, докато не бъдат приети техните искания, предупрежават от НАЗ.

Сред целите им са:

  • Включване на основните пет култури в сектор „Зърнопроизводство“ (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.
  • Изпълнение на законодателни инициативи, свързани с подобряване на възможностите за извършване на земеделска дейност
  • Отстояването на твърда позиция за защита на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, т. нар. Регламент за автономни търговски мерки (АТМ), като се предотврати повторна заплаха за родното производство на зърнени и маслодайни култури, чрез включване в регламента на защитни мерки, лицензионни режими и квоти за вносните суровини.
  • Отстояване на европейско ниво на позицията за реално изравняване на субсидиите и подпомагането за европейските производители.

Пълния списък на планираните блокади на възлови пътища може да откриете тук.


Премиерът Николай Денков отмени визитата си в САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024