Жените искат на SPA и да отслабнат, мъжете - нов телефон Снимка: © Леа Александрова

Забелязвате ли колко бързо минава времето? Понеделникът е залепен за петъка, а уикендът изчезва като началните надписи на сериал. Често сами се объркваме каква ни е ролята в този водовъртеж от срещи и задачи и как стигнахме до там. Часът е почти 17.30, а приложението Huawei Health, което ползвам, за да си меря крачките, пулса и настроението, показва 1100 крачки. Има дни, в които си мисля, че часовникът ми не работи правилно. Дори смених един, но положението с втория е същото: недостиг на сън, малко движение в дните, в които не намирам време за спорт, и на моменти странен пулс.

На мен ли нещо не ми е наред, или времето наистина се е разбързало? Има ли разлика между мъжете и жените? От значение ли е какво работим, дали имаме деца, къде и с кого живеем?

Краткият отговор е да. Детайлният обаче е по-интересен.

Гореспомената марка Huawei - един от лидерите в сегмента на wearables, прави интересно изследване по отношение на всички споменати проблеми, което се отнася за България.

Няколко неща се набиват на очи. Първото е, че жените са по-прецаканата част от човечеството по отношение на Covid-времето и на усещането си в последната една година от живота. Дали заради home office, заради децата и мъжете си - или липсата им, заради способността си да мислят в детайли, да се вглеждат повече в дребните неща, но числата ясно показват това. Ако нивото на стресирани мъже в извадката на изследването е 35%, то при жените е едни добри 56%. Това са хората, които сравняват състоянието си сега спрямо предходен период и го оценяват като по-лошо.

Освен по пол, проучването прави разрези и по професионален статус - хора, работещи в офис (асистенти, счетоводители, държавни служители), мениджъри и специалисти (лекари, адвокати, учители, артисти). Попадналите в извадката са разделени и на семейни, живеещи сами, и на хора с деца.

И тук идва голямата изненада - тя е, че живеещите сами имат най-добри показатели. Каквото и да ви казват в личен разговор - те са далеч под средните нива по отношение на притесненията им за здравето, за психическото им състояние, работата, дори и качеството на съня им.

Още нещо, което прави впечатление, докато се разхождате по улиците, но което и ясно се вижда в изследването на Huawei - 1/3 от населението е с наднормено тегло. Онези, които са напълнели в периода на пандемията, са качили средно над 7 кг!

77 кг. е средното тегло на интервюираните 600 човека, а 173 см. е техният ръст. С други думи, нацията е далеч от идеалните мерки. И ако години наред смятахме, че само броят на калориите е онова, което ни доближава, то сега липсата на движение е очевиден бич, плюс лошият сън.

Това са все сфери, които интересуват Huawei като марка, тъй като меренето на продължителността и качеството на съня, вида на напълняване (мазнини, мускулна маса) са функции, които приложението Huawei Health отчита. И ако сте сериозен човек, който не си сгъва волята на четири и я пъха в задния джоб при вида на парче торта, то кратък поглед към диаграмата с общото ви физическо състояние може да ви е много полезен при организацията на деня.

Как променихме навиците си също е нещо, за което малко си даваме сметка. Гледаме ли повече филми, пием ли повече вино, по-рядко ли ходим на лекар?

Резултатите отново са прелюбопитни, като и този път жените яко издънват добрите навици на обществото. Най-драматичните са процентите за висене пред екрана - повече от 2/3 от жените казват, че са увеличили времето пред компютър или телевизор. Пак те са напълнели и са се отказали от визита при лекар.

Дори и изходната ситуация да е била, че жените са по-склонни към посещаването на различни активности, визити на лекар или друг тип процедури, отново отказването от тях е негативна промяна в лайфстайла, която влияе на психиката и самочувствието им.

Сигурно ви се струва тъпо, когато устройство като часовника на китката ви ви казва да се раздвижите или да си легнете по-рано, или да не пиете много вода вечерно време, за да не се налага да ставате през нощта и да разкъсвате съня си. Лично аз до такава степен съм свикнала със смартчасовника на китката си, че дори и редките случаи, в които го зареждам - моделът, който ползвам е Huawei Watch 3 и на икономичен режим издържа по седмица - не се чувствам комфортно да не мога да си премеря “актуалното състояние”.

Ако решите да задълбочавате в самоизследването, съвременната техника може да ви помогне много. Разбира се, тя не е диагноза, но е червена лампа.

И ако с тялото ни е по-лесно да видим какво се случва, то състоянието на психиката ни е нещо, което забелязваме, когато стане твърде късно. Според данните на Huawei жените и хората с деца са тези, които имат най-голяма нужда от психическо възстановяване след пандемията. Всъщност доколко терминът “след” е подходящ, е интересен въпрос, особено за България - по-скоро коректно е да говорим за месеците на локдаун.

Накрая стигаме и до отговора на въпроса какво искат хората и тук отговорът е доста интересен. Над половината от тези между 35 и 65 години биха желали да отслабнат. Жените и хората на ръководни позиции - да отидат на SPA или на разкрасителна процедура, a 47% от запитаните между 35 и 44 години, и особено мъжете - да си купят електронно устройство - телефон, смартфон.

Тъй като ходенето на ресторант у нас не е прекъсвало и е доста широкоразпространен лайфстайл, то не представлява особено стремеж за хората. Най-висок интерес има по отношение на посещаването на концерт или фестивал и то е по-подчертан сред онези между 18 и 44 години, както и хората на мениджърски позиции.

Културата за упражняването на спорт е доста ниска в България, показва още изследването. Повечето хора смятат ходенето за спорт и единствената активност, която дърпа пред другите, е фитнесът. Плуването също излиза на челни позиции, но тъй като изследването е правено през лятото, няма да се учудим, ако запитаните имат предвид няколкото дължини в морето, които правят по време на лятната си отпуска. Най-тежко е положението във възрастовата група 45-65 години и при жените - там движението в повечето случаи означава разходка.

Бягането е спорт повече за жените, отколко за мъжете и за хората, които работят в офис. Пак жените са и най-заинтересовани да мерят различни свои активности през смарт устройство.

Три неща интересуват основно българите, когато си купуват т. нар. wearables, според изследването на Huawei - водоустойчивост, издръжливост на батерията и съвместимост.

Часовникът, с който илюстрирахме този текст е HUAWEI Watch 3 Elite Edition. Това, което трябва да знаете за него е, че е съвместим с всички смарт телефони, независимо от марката. Батерията му издръжа поне 3 дни при интензивно ползване и около 10 в пестелив режим. Има многообразие от циферблати за персонализиране и мери всички гореспоменати показатели.

Фотогограф: Леа Александрова


Huawei пусна в продажба най-новия си смарт часовник Watch 3 Elite

Ако душата е 21 гр., колко ли "тежи" любовта?

Спите ли добре?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024