Женската голота се завръща в киното. Какво се промени след ерата на #MeToo? Снимка: © Asteroid City

Пълната женска голота се завръща в киното. Това се случва след години на доминация на филми за супергерои (без капка еротика) и наблюденията за смъртта на секс сцената. Явлението се забелязва в набор от летни комедии, в които големи актриси се осмеляват да се разголят, най-вече за забавление, пише британското издание Guardian.

Всичко започна със Скарлет Йохансон, чиято гола сцена в новата комедия на Уес Андерсън няма как да пропуснете. В Asteroid City Йохансон се превъплащава в героиня с името Мидж Кембъл.

Мидж стои в банята, току-що изкъпана, и си говори с фотограф, който си пада по нея, от съседния прозорец. Тя държи листове със сценарий, който се кани да репетира. Фотографът Оги (Джейсън Шварцман) се съгласява да я чуе как влиза в роля. Докато говори, Мидж елегантно сваля кърпата си, а влюбеният Оги я гледа онемял. Тялото на Йохансон се вижда от огледало в цял ръст. Има доза романтика, но тъй като става дума за филм на киномайстора Андерсън, фокусът по-скоро е в естетиката на кадъра.

След Asteroid City излезе секс комедията с Дженифър Лорънс No Hard Feelings. Актрисата играе разорената 32-годишна Мади. За да се оправи с финансовите си проблеми, тя се съгласява да съблазни 19-годишно момче, което има проблеми с общуването и стои само на телефона си, затворено в стаята. Офертата идва от богатите му родители.

Мади и момчето отиват да плуват през нощта на плажа, но "романтичният" им момент е прекъснат от лигави тийнейджъри, които им крадат дрехите. Лорънс излиза разярена от водата ,чисто гола, настига ги и започва да ги удря. Сцената е абсурдна, в боя героинята получава болезнен удар между краката.

В последната си азиатска комедия Joy Ride режисьорката Адел Лим канализира буйния дух на "Шаферки" (2011).

Сцената, от която публиката ахна, е с героинята Кат (Стефани Хсу). Тя е звезда от сапунена опера. В края на танцова хореограгия Кат маха полата си и разкрива зловеща татуировка на дявол върху интимните ѝ части. Скандална сцена, която е смешна и ужасяваща. Актрисата Хсу впоследствие посочва, че е използвана двойничка за снимките. „Уверете се, че майка ми ще прочете това“, моли тя пред списание Elle.

Защо пълната женска голота се връща на екран?

„Филмите се опитват да върнат радостта и забавлението след Covid“, посочва критикът Кристен Лопес, филмов редактор за Wrap. „Мисля, че явлението идва в отговор на последните няколко години на тъга и травма. Какъв е най-добрият начин да се оттърсим? Като върнем фриволността и голотата.”

Голотата, разбира се, никога не се е отдалечавала твърде много от големия екран. И се събличат повече жени, отколкото мъже.

Проучване от 2019 г. разглежда филмите от Топ 100 в боксофиса на САЩ за 2018 г. Установявава се, че 27,3% от женските герои свалят дрехите си в сравнение с 8,5% от мъжете. Но в пейзажа след #MeToo* изглежда, че голотата е повече за смях, отколкото за страст.

„През цялата история сме виждали женски фигури, които са силно сексуализирани и превръщани в предмет или в аксесоар за героите на звездите мъже“, коментира Дейзи Ричардс, преподавател по медии и комуникации в британския изследователски университет Нотингам Трент.

„С появата на актриси в сцени, в които са голи, но не се очаква да бъдат секси, някак си се разширяват границите на женското тяло. Колкото повече десексуализираме женските тела, толкова повече ги виждаме като инструмент, който можем да използваме за различни цели в киното - не само като обект.", допълва тя.

Движението #MeToo оказва огромно влияние върху количеството голота и секс, които виждаме (или не виждаме) в киното, включва се Кристи Гевара-Фланаган, режисьор на Body Parts - документален филм за това как женското тяло е илюстрирано в киното.

Сега има по-строги правила за начина, по който се снимат голота и сексуални сцени, а с нарастването на регулациите за интимност и по-строгите клаузи в договорите на актьорите, много режисьори избягват тези сцени напълно.

„Веднага след #MeToo хората в индустрията се отдръпнаха от експлицитността във филмите - от страх да не бъдат обвинени в принуда“, казва Ричардс.

Пандемията усложнява нещата допълнително. Актьорите не можеха да се целуват или да снимат физически близо един до друг.

Махалото се завъртя в една крайност и сега се връща към центъра.“

Може и да се дължи и на предположения на публиката след #MeToo, мисли Ричардс.

„Виждаме, че зрителите очакват, че ще има по-малко голота, защото по някакъв начин тя е проблематична. Не е непременно, разбира се. Затова, когато получим пълно разсъбличане, си мислим: „О, това все още се случва“. Но то се е случва по много различни начини.“

Избягването на сексуални сцени, макар във филмите да има голота, позволява на студиата да предотвратят класифициране на продукциите им само за по-възрастна аудитория. Според рейтинговата система в САЩ филми, маркирани с "R" (Restricted), са достъпни в кината за деца под 17 години, само ако те са придружени от родител или настойник по време на прожекция. На практика с отстраняването на интимни моменти филмите достигат до много по-широка публика.

Asteroid City първоначално е оценен с "R" от Motion Picture Association (MPA) заради „кратката графична голота“ на Йохансон. Уес Андерсън обжалва и в крайна сметка комедията получава рейтинг "PG-13", който предупреждава, че може да има сцени, неподходящи за деца под 13-годишна възраст и е нужен родителски контрол. Мотивите на MPA да отстъпи не са известни, но се предполага, че това се дължи на голотата, която не е сексуална. Оценката "R" е за „сексуално ориентирана“ голота - това е посочено в насоките на организацията.

Йохансон и Лорънс и преди са участвали в голи сцени. Но като две от най-успешните и високоплатени актриси в Холивуд, със сигурност няма нужда да се разголват, за да продължат кариерите си.

Когато Йохансон промотира Asteroid City, актрисата се забавлява с това колко „неудобно“ се е чувствал Андерсън, докато е снимал голата сцена. Това означава, че тя самата е била спокойна.

Лорънс също в миналото говори за това колко „овластяващи“ са били разсъблечените ѝ сцени в шпионския трилър Red Sparrow (2018 г.). Това се случва няколко години след като през 2014 г. нейни голи снимки изтекоха по време на мащабен скандал с хакване на бази данни за знаменитости.

Колкото до голата ѝ бойна сцена в No Hard Feelings, актрисата споделя пред Variety: „Дори не се замислих. Беше ми смешно.“

По подобен начин Хсу подчерта колко спокойно Лим и екипът зад Joy Ride са я накарали да се почувства с татуировката на интимните части.

Посланието на трите жени е ясно: голотата, от какъвто и да е характер, е строго техен избор (дори ако използват двойник на тялото в случая на Хсу).

„Жените опитват да си върнат собствеността над телата си и голотата става част от това“, коментира Лопес. Но в същото време все така виждаме по-малко разсъблечени мъже. Лопес би искала да види „голота с равни възможности“, но това е доста голямо предизвикателство.

Най-голямото табу е пълната голота на мъжете“, посочва Кристи Гевара-Фланаган.

Подобни сцени с мъже обикновено са запазени за артхаус киното. Пример са филми като The Dreamers, Shame, голяма част от по-ранните творби на шотландския актьор Юън Макгрегър ("Междузвездни войни", "Доктор сън") и т.нар. рисковани комедии.

Лим споменава, че сцената в Joy Ride е „хубава гледна точка“, сравнено с „толкова много пениси” във филми като The Hangover.

Телевизионната индустрия изглежда с радост обгръща мъжките интимни части в сериали като "Пам и Томи", "Еуфория" и "Палавници" (Minx).

Един от последните примери за това колко по-малко разкриваща може да бъде мъжката голота от женската е епосът за атомната бомба "Опенхаймер" на Кристофър Нолан. В неловка сцена Джей Робърт Опенхаймър (Килиан Мърфи) и любовницата му Джийн Татлок (Флорънс Пю) седят на срещуположни столове след секс. И двамата са голи с плътно затворени крака.

Всеки, който иска да види филм, който коригира дисбаланса, може да си пусне френския Passages на Айра Сакс - съблазнителна и проницателна драма за объркани връзки и още по-объркани чувства, с участието на Франц Роговски, Бен Уишоу и Адел Екзаркопулос.

Голотата не е присъщо сексуална за мъже или жени. Показани на екрана обаче, голите тела могат да представляват много неща. Или нищо. Просто поредната незабележима част от всекидневието ни.

„Голотата може да бъде забавна, може да бъде секси, може да бъде драматична. Изцяло съм за разширяването ѝ. Може би ще видим възхода на несекси голотата – нека телата са просто тела. Ако не друго, мисля, че това поне може да премахне стигмата. Ако телата просто се показват с внушенито „ето ги – те не са толкова интересни.“, завършва Лопес.

Ferrari, Poor Things,  The Beast, кинофестивал Венеция филми 2023 Историите на Енцо Ферари, Присила Пресли и Леонард Бърнстейн. Идва кинофестивалът във Венеция

Защо сексът изчезна от киното


* #MeToo е социално движение и кампания за повишаване на осведомеността срещу сексуалното насилие, сексуалния тормоз и културата на изнасилване, в която хората публикуват своя опит със сексуално насилие или сексуален тормоз. Фразата „Me Too“ (Аз също) първоначално е използвана в социалните медии през 2006 г., в Myspace, от активистката Тарана Бърк, която е била жертва на сексуално насилие. Хаштагът #MeToo се използва от 2017 г. като начин да се привлече вниманието към мащаба на проблема.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024