Защо сексът изчезна от киното

Изчезна ли сексът от киното? Пол Верховен смята, че отговорът е "да". В интервю за Variety в края на 2021 г. 83-годишният режисьор на „Първичен инстинкт“ (1992) диагностицира „обща тенденция към пуританство“ в киното и в културата като цяло.

Самият Верховен със сигурност не е виновен - последният му филм, „Бенедета“, чието действие се развива в италиански манастир от седемнадесети век, включва обилно количество любов между монахиня и монахиня, пише The New Yorker. Изданието се заема да открие истината за секса в киното.

И други обаче са съгласни, че той изчезва от седмото изкуство. Според писателката Кейт Хейгън процентът на пълнометражните филми, изобразяващи секс, е в най-ниската си точка от 60-те години на миналия век.

Джон Камерън Мичъл, чийто филм от 2006 г. „Shortbus“ беше определен от критиците като “порно за средната класа”, също е на мнение. че във въздуха има „известна сексуална паника". Или може би сексът просто е мигрирал от големия екран към малкия. Стрийминг продукции като като „Еуфория“ превръщат света в една голяма ерогенна зона, въпреки че там удоволствие и тревожност се преплитат.

И все пак, преувеличени ли са новините за смъртта на секс сцените и трябва ли да се тревожим за това?

Едната от причините е възходът на филмите на Marvel. В тях просто няма среда за секс. Вместо зрителите на супергероите да пораснат, стана обратното - супергероите превзеха киното за възрастни.

Така че дори не става въпрос непременно за отсъствието на секс сцените, а за отсъствието на общата среда, в която сексуалната сцена би била оправдана. Неотдавна един човек попита в Twitter защо всички в самолета гледат детски филми - и постът му стана "вайръл".

Независимо дали става дума за филм на Pixar, продукция на Marvel или просто Star Wars, там секс като от едно време няма да видите. В киното е налице инфантилизация, от която се правят добри пари, така че сексът може да почака.

Ако решим да разширим разговора, то липсата на достатъчно физически контакт между половете в киното може да се обясни и с цялостната тенденция за по-малко секс сред младите, по-ниски нива на тестостерон сред мъжете и високите нива на тревожност.

Дори и в класическите продукции на Disney обаче доскоро имаше любов, привличане и романтика - Аладин и Жасмин, Нала и Симба. В Encanto, смятан за един от най-добрите филми на компанията от много време насам, ситуацията е съвсем друга. Но не че в Encanto няма романтично съдържание - във филма има любовен триъгълник, включващ второстепенни герои, но главният персонаж не е движен от това. С други думи - дете, което го гледа, няма да види романтиката и любовта като движеща сила и енергия за живот, както когато гледа Аладин, Пепеляшка или Снежанка.

Истината е, че киното в момента бяга от стереотипите. От днешна гледна точка “Първичен инстинкт” би се приел като обективизация на жената. Никой не смее вече да ръси с такива шепи мъжественост и женственост като едно време. Невъзможен е филм, в който Робърт Редфорд да плати милион долара, за да прекара една нощ с Деми Мур (“Неприлично предложение”, 1993).

В новия филм на Верховен не е оставено много място за въображението, когато става дума за секс. Монахиня прави вибратор от статуя на Дева Мария, който си споделя с друга монахиня.

Защо сексът изчезна от киното - Нетипично предложение филм

Сюжетът е по книгата "Неприлични действия: животът на монахинята лесбийка в ренесансова Италия" на Джудит К. Браун. Заедно със сценариста Дейвид Бърк, Верховен свръхеротизира Бенедета Карлин до степен сексът да носи повече удоволствие от религията, което по принцип не е лишена от смисъл концепция.

В миналото се е случвало сцени от филми да бъдат качвани в порно сайтове - такъв пример е сексът в Blue Is the Warmest Color. В “Балът на чудовищата” секс сцените между Хали Бери и Били Боб Торнтън са повече от реалистични. По това време Били Боб Торнтън е женен за Анджелина Джоли и казва, че филмът е повлияял дори на хармонията в семейството му.

„Ако си актьор и озвучаваш герой на Disney, може да си далеч от жена си или мъжа си без проблем в продължение на половин година. При мен обаче се получи следното: Снимах целия този секс с Хали Бери, която е една от най-красивите жени в света, и когато се чувах със съпругата си и тя ме питаше: „Как мина денят ти?", отговорът беше: „Снимах секс сцени с Хали Бери“. На въпроса: „Ти докосва ли я?" можех само да отговоря: „Все пак снимахме секс сцени - налагаше се“.

Балът на чудовищата - Хали Бери и Били Боб Торнтън

Големият убиец на секса в киното всъщност е порното. Същото е убиец и на самия секс, особено сред подрастващите.

Преди години, когато порното не беше така достъпно, киното заемаше тази ниша. То произвеждаше филми, които те карат да се изчервяваш и през деня. За разлика от порното обаче, изкуството трябва да стилизира сексуалния акт, да го вкара в контекст, а не просто да накара хората да се възбудят.

Как порното убива секса - можете да видите в “Еуфория”. В първия епизод момче и момиче правят секс и по време на акта младежът започва да я души. Гласът на Ру, който ни води през сюжета, казва: “Не се бойте, това не е изнасилване, просто така се случва, когато си отраснал с прекалено много порно”. В света, в който живеем, порното е стартовата линия за сексуалния живот.

В „Еуфория“ сексът не е свързан с удоволствието. Сам Левинсън, създателят на шоуто, е в ролята на Господ, който не дава на създанията си да се докоснат до удоволствието от физическия акт.

Защо сексън изчезна от киното - Зендая/Зендея - Ру - Еуфория - Сам левинсън

В известен смисъл, ако киното от големия екран се е вдетенило, то сериалите се оказаха само за пораснали. Почти няма продукция, в която да не срещнете фронтално пенис. Но не очаквайте от киното или от телевизията да бъдат куриерите на секса, при положение че мрежата е пълна със секс on demand. Разбира се, киното все още може да разказва истории и да дава контекста на голямата история. Да изразява желание и страст

В “Божията ръка", новия филм на Паоло Сорентино, главният герой е седемнадесетгодишният Фабието, чието детство е внезапно прекратено от лична трагедия.

Фабието губи девствеността си и получава някои твърде еротични инструкции от по-възрастна жена, баронеса, която живее на горния етаж. Става дума за откритие – нещо, което се случва насаме, което трансформира отношенията между двама души – но също така променя начина, по който Фабието мисли за себе си и собствения си живот.

Често, когато става дума за огромна разлика във възрастта, тя бива пресъздадена като злоупотреба с власт. Тази сцена в “Божията ръка" обаче преобръща клишето. Тя е на ръба на бръснача между ужасяващо-страховито и окуражаващо и мило. И секси - по свой собствен странен начин.

Но това е в Европа, в Америка жените на 50 очевидно вече не правят секс, ако съдим по сюжета на And Just Like That, продължението на “Сексът и градът”, от чието ново заглавие много правилно са извадили думата “секс”, защото просто липсва.


Asteroid City, Скарлет Йохансон, голота в киното Женската голота се завръща в киното. Какво се промени след ерата на #MeToo?

Сара Джесика Паркър иска нов сезон на "Сексът и градът", но не и с Ким Катрал Сара Джесика Паркър иска нов сезон на "Сексът и градът", но не и с Ким Катрал


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024