Жилищните кредити достигнаха исторически рекорд Снимка: © Getty Images

Домакинствата в България продължават ударно да теглят ипотечни заеми. Последните данни на БНБ към август показват, че жилищните кредити нарастват с 25,5% за една година.

Така те достигат историческата стойност от 23,2 млрд. лв. с най-високия темп на нарастване за последните 15 години. Само през август са били изтеглени жилищни кредити за 473 млн. лева.

Домакинствата продължават да теглят и потребителски заеми, но там темпът на нарастване е по-умерен - с близо 15% на годишна база.

Рекордният обем на ипотечните заеми се дължи от една страна на масовия интерес към тях, но и от друга - на растящите цени на имотите в страната. По данни на Националния статистически институт (НСИ) цените им са се увеличи с 15,1% на годишна база.

На този фон търсенето на ипотечни кредити не стихва заради ниските нива на лихвите в България, които остават под средното за останалите европейски държави.

Данните за рекордното ниво на кредитиране идват само седмица преди да влязат в сила новите мерки на БНБ, чиято цел е да охладят пазара.

Новите правила предвиждат:

  • Съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението да е в размер не по-висок от 85%;
  • Съотношението между размера на плащанията по дълга и месечния доход на кредитополучателя да е не повече от 50%;
  • Максималният срок за изплащане на ипотечен заем да е 30 години;

Ограниченията влизат в сила от 1 октомври и не засягат вече отпуснати кредити.

Икономистът Геогрги Ангелов коментира за "Булевард България", че мерките не са много тежки, но могат да постигнат известно охлаждане на пазара.

От месеци икономисти предупреждават, че растящото ипотечно кредитиране на домакинствата натрупва рискове в системата.

За потенциалното въвеждане на допълнителни мерки за ограничаване на ипотечното кредитиране се заговори в началото на годината. През май обаче централната банка обяви, че не вижда "прегряване" в жилищното кредитиране и регулаторът определи шест критерия при отпускането на жилищни кредити, по които банките да се отчитат на всеки три месеца, а при необходимост – БНБ решава дали се налагат допълнителни мерки.

Оценката на риска на БНБ от 11 септември вече сочи "придвижване в по-висока рискова категория на определени индикатори (кредитен растеж, задлъжнялост, цени на жилища и надцененост, среден размер на кредитите и др.), което сигнализира за потенциално натрупване на средносрочни рискове за банковата система".

Продавачите на имоти чакат още по-високи цени, докато ипотечното кредитиране бележи нов рекорд


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Продаването на райски газ вече е забранено от закона, но с едно изключение

Депутатите в парламента приеха пълна забрана за продажбата на райски газ

17:59 - 25.09.2024
Култура

Street Music Fest - уличната музика и градската култура превземат 11 локации в София този уикенд

Събитието е част от Лятната културна програма на Столична община.

17:02 - 25.09.2024
Живот

Българите вече могат да пазаруват и да разделят плащанията в любимите си магазини от едно банково приложение

Сега всеки може да пазарува от тях само от едно място – приложението на tbi, като се възползва от опцията да плати с карта neon и след това да реши дали да раздели плащането на равни вноски за следващите три месеца (без такса) или на шест и дванайсет месе

13:13 - 25.09.2024