Живот в изолация - съветите на американски астронавт, изкарал година в космоса Снимка: © getty images

За повечето от нас настоящата ситуация е нещо ново. Не сме свикнали да прекарваме толкова време вкъщи, лишени от много от обичайните си навици и удоволствия. За пенсионирания астронавт Скот Кели обаче изолацията не е толкова страшно събитие, след като има на сметката си почти цяла година в Международната космическа станция.

Астронавтите не само преминават през дълга и интензивна подготовка за подобен сюжет, но и са наблюдавани от цял научен екип, който се грижи за тях и за това да бъдат в оптимална кондиция. Кели споделя натрупания опит и своята "рецепта" за справяне с карантината пред New York Times. Основните съставки са следните:

Създайте си график, който да следвате

На космическата станция имах натоварен график от момента, в който се събудя до този, в който легна да спя. Понякога това включваше космически разходки, които можеха да продължат по осем часа, понякога – задачи, които отнемат пет минути, като например да видя как се развиват експерименталните цветя, които отглеждах там. Ще откриете, че да поддържаш план ще помогне на семейството ви да се пренастрои към различен работен и житейски режим. Когато се завърнах на Земята, тази структура ми липсваше и ми беше трудно да живея без нея.

Но не се пренатоварвайте

Когато живееш и работиш на едно и също място в рамките на дни, работата може да превземе ежедневието ти, ако ѝ позволиш. Когато живеех в космоса, нарочно не се пренатоварвах, защото знаех, че ще трябва да издържа дълго време по този начин – както и ние всички сега. Отделяйте време за забавни дейности – срещах се с други хора от екипажа за кино вечери, изгледахме всички епизоди на „Игра на тронове“ два пъти.

Не забравяй да вкараш в програмата си и нужното време за спане. Учените на NASA изучават отблизо съня на астронавтите, когато сме в космоса. Те откриха, че качеството на съня влияе върху способността ни да възприемаме информация, настроението ни и междуличностните ни отношения – всичко това е ключово, когато преминаваш през мисия в космоса или карантина у дома.

Излизайте навън

Едно от нещата, които ми липсваха най-много, когато живеех в космоса, беше възможността да изляза навън и да се насладя на природата. Затворен в малко пространство в рамките на месеци, започнах да жадувам природата – зеления цвят, мириса на свежа пръст и чувството от топлото слънце, което докосва лицето ми. Експериментът с цветята стана по-важен за мен отколкото някога си представях, че ще бъде. Колегите ми си пускаха отново и отново записи от звуци от Земята, като птици и брулени от вятъра дървета, дори от комари. Това ме връщаше на Земята.

За астронавтите е опасно да излизат навън и подобно действие е предхождано от дни подготовка, така че оценявам сегашното положение, в което мога да излизам навън за разходка, когато преценя – при това без скафандър. Проучванията показват, че прекараното време в природата е полезно за психическото и физическото ни здраве, също както и упражненията. Не е нужно да тренирате по два часа и половина на ден, както ние трябваше да правим в космическата станция, но разходките веднъж на ден трябва да са част от програмата ви – само стойте на два метра един от друг.

Ще се нуждаете и от хоби

Когато сте ограничени в малко пространство, се нуждаете от нещо, което не е свързано с работа или поддържане на средата.
Някои хора се изненадват, когато им кажа, че си взех книги в космоса. Покоят, който можете да откриете в физическа книга – такава, която не ви залива с известия и не ви изкушава да отворите нов прозорец - е безценен. Много малки книжарници в момента предлагат доставка по домовете, което означава, че можете да подкрепяте местния бизнес, докато в същото време получавате толкова нужното време далеч от екраните.

Също така можете да започнете да се учите да свирите на инструмент (точно си купих онлайн дигитален учител за китара), да опитате някой занаят или да се отдадете на някакво изкуство. Астронавтите отделят време за всяко от тези неща, когато са в космоса. Спомняте ли си популярния кавър на “Space Oddity” на Дейвид Боуи, направен от канадския астронавт Крис Хадфийлд?

Поддържайте дневник

NASA изучава ефектите от човешката изолация от десетилетия и едно от изненадващите им открития е колко всъщност е ценно да поддържате дневник. По време на едногодишната си мисия отделях време да пиша за преживяванията си почти всеки ден. Ако осъзнаете, че повтаряте действията си всеки ден (което може да се случи при създалата се ситуация), пишете за това какво усещате през петте си чувства или се върнете към свои спомени. Дори и да не напишете книга за преживяването си, както аз направих, да пишете за своите дни ще ви помогне да погледнете отстрани на случващото се, а по-късно и да можете да си припомняте какво е представлявал този уникален период в историята.

Време е да се свържем помежду си

Дори и с всички отговорности, с които бях натоварен като командир на космическа станция, аз никога не пропусках шанса да се видя със семейството и приятели си в конферентен разговор. Учените са открили, че изолацията е вредна не само за психическото ни здраве, но и за физическото, особено имунната ни система. Технологията ни помага да поддържаме връзка с близките си по-лесно от всякога, така че си струва да се чувате с някого всеки ден – всъщност това дори може да ви помогне да преборите вирусите.

Слушайте експертите

Осъзнал съм, че повечето проблеми не са ракетна наука, но когато са такива, трябва да се допитате до специалист в тази сфера. Да живея в космоса ме научи, че е много важно да вярваш на съветите на хора, които знаят повече от мен по дадена тема, независимо дали това е наука, инженерство, медицина или дизайна на неописуемо сложната космическа станция, която ме поддържаше жив.

Особено в такъв труден момент, какъвто преживяваме сега, ние трябва да търсим знания от хората, които знаят най-много за случващото се и да ги слушаме. Социалните медии и други лошо управлявани източници могат да служат като разпространители на грешна информация, точно както ръкостисканията разпространяват вирусите, така че трябва да търсим достоверни източници като Световната здравна организация и Johns Hopkins Coronavirus Resource Center.

Всички сме свързани

Когато гледаш Земята от космоса, не виждаш граници. Разпространението на коронавируса показва, че това, което ни свързва е много по-силно от това, което ни разделя – за добро или лошо. Всички хора са неизбежно свързани и колкото по-задружно работим, за да решим проблемите, толкова по-добре.

Един от страничните ефекти на това да гледаш Земята от космоса, поне за мен, е че започваш да изпитваш повече съчувствие за другите. Колкото и безпомощни да се чувстваме, затворени по домовете си, винаги има с какво да помогнем – виждал съм хора, които четат за деца по видеоразговори, хора, които даряват времето и парите си за онлайн благотворителност и такива, които помагат на възрастните си съседи, които нямат силна имунна система. Ползите за доброволеца са също толкова големи, колкото и за този, който получава помощта.

Виждал съм хора, които работят заедно, за да се справят с някои от най-трудните предизвикателства, които можете да си представите, и знам, че можем да се справим с това, ако всички изиграем своята роля и работим като екип.

О, и си мийте ръцете - често


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024