Журналисти от "Капитал" са викани на разпит в СДВР заради статия за злоупотреби с поръчки на лекарства Снимка: © Getty

Главният редактор на "Капитал" Алексей Лазаров и журналистът Десислава Николова са привиквани на разпит заради статия, в която се описват огромните надценки, които държавни болници са плащали за специални лекарства.

Медикаментите не се разпространяват в България, но имат регистрация в други европейски страни - министърът на здравеопазването има право да ги одобри за използване при терапия, в която всички други възможности за лечение са изчерпани. Става дума и за лекарства, които се предписват на пациенти (включително деца) с много тежки заболявания като "последна надежда" за живот.

  • В статията "Как се краде от лекарства за деца и тежко болни" се цитират данни на доклад, изготвен от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, а те показват средно двойно по-голяма надценка при поръчките в българските болници в сравнение с цените на тези продукти в други европейски държави.
  • При някои случаи става дума за почти петкратно по-висока цена - като кръвни филтри, поръчани от "Св. Екатерина" за 256.80 лв, които могат да се купят в Европа за 53.86 лв.

Директорът на съвета проф. Илко Гетов е отстранен без мотиви от служебния кабинет след изготвянето на този доклад - източници на "Капитал" твърдят, че именно тези разкрития са довели до уволнението му, макр че самият той отрича тази версия пред изданието.

Изненадващо - директорът на "Св. Марина" - Варна, която е една от споменатите болници в статията, е решила да подаде жалба до прокуратурата срещу медията, а СДВР е призовала автора и главния редактор за "сведения".

  • В публикацията се посочва, че хематологичната болница в София и УМБАЛ "Св. Марина" са купили "антираково лекарство със стойности на една опаковка, които надвишават съответно със 107%, 264% и 165% цената в ЕС".

"Викаха ни не защото разследват как така българските болници купуват лекарства с 400% по-скъпо от средната цена в ЕС. Не, искаха да знаят дали Деси е "проверила добросъвестно фактите", които е публикувала. От мен искаха да знаят как в "Капитал" проверяваме фактите в текстовете, които пишем", пише Алексей Лазаров във Facebook-профила си.

Той подчертава, че подобни действия са форма на тормоз срещу журналисти и че са отказали да дават обяснения за това как си пишат статиите.

"Да те викат в полицията, за да те разпитват дали си изпълняваш "добросъвестно" задълженията, е нелепо. Значи здравният чиновник, който купува лекарство за болно от рак дете четири пъти по-скъпо, не дава обяснения, а ние да даваме - как така? Как си проверяваме фактите и като цяло как си вършим работата не може да е предмет на интерес нито от прокуратурата, нито от полицията. Тяхната работа е да разкриват извършителите на престъпления. Ние отказахме да кажем каквото и да било - те да си гледат работата, както ние - нашата", казва още Лазаров.

МВР и прокуратурата се впрегнаха срещу Мария Цънцарова заради ваксинираните депутати от "Възраждане"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024