Зов за помощ ли са първите реклами на Илон Мъск в Meta? Снимка: © Getty Images

Дълго време Tesla сякаш беше твърде добра за реклами във Facebook и Instagram. От тази седмица обаче производителят на електромобили отново използва Facebook, за да рекламира своя бестселър - напълно електрическия Model Y.

Tesla нямаше Facebook страница от 2018 г., след скандала с Cambridge Analytica. Тогава стана ясно, че личните данни на до 87 милиона потребители на Facebook са станали достъпни за трети страни, включително политическата консултантска компания в Обединеното кралство Cambridge Analytica. Тя съветваше Доналд Тръмп през 2016 г. за президентската му кампания.

Известно, е че главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск отдавна е скептик по отношение на рекламата.

Tesla е похарчила точно 0 долара за реклама през 2019 г., припомня изданието Quartz. Това прави Tesla „странна птица" в индустрия, която харчи милиарди за подобни маркетингови усилия.

Всичко обаче се промени, след като Мъск купи Twitter (ребрандирания X), платформа, която разчита на приходи от реклами. Мъск наскоро започна да пуска реклами на Tesla в X, в TikTok и в YouTube на Google. А сега и във Facebook.

Този ход привлече вниманието на анализаторите на Deutsche Bank. Te отбелязават събитието в имейл до инвеститорите на Tesla на 26 март. Това е „очевидно първият път, когато Tesla рекламира в платформата“, пише банката.

Tesla е платила и за реклами в другата водеща социална медийна платформа на Meta, Instagram на 26 март. В Instagram има 2 милиарда активни потребители месечно или към 25% от популацията на Земята.

Рекламите на Tesla в платформите на Meta са за Model Y - електрически автомобил, чийто цени бяха увеличени в САЩ и Европа миналата седмица, тъй като компанията е изправена пред забавяне на продажбите.

В момента Tesla се нуждае от цялата помощ, която може да получи, смята Quartz. Дори и да е от маркетинг в социалните мрежи, който сам по себе си не е гаранция за успех.

Компанията на Мъск среща нови предизвикателства, включително спад в търсенето на електрическите автомобили, нарастващата популярност на конкурентните компании от Китай и ръст в изтеглянията на продукти. Това застигна Tesla и на фондовия пазар: акциите на компанията са сред най-лошо представилите се в класацията на S&P 500 за тази година.

Миналата седмица Tesla потвърди, че намалява производството си в Китай, което допълнително натисна цената на акциите ѝ. Те се понижиха с почти 30% от началото на годината.

На 26 март, денят, в който компанията пусна рекламите в Meta, акциите на Tesla се покачиха с 5% до 181,60 долара. Те все още обаче остават доста под цената на затваряне от 248 долара в края на миналата година.

Мъск скъса договора на Х с журналист, който го пита за употребата на кетамин

Илон Мъск The Wall Street Journal: Мъск употребява наркотици и това може да е проблем за бизнеса му


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024