The Wall Street Journal: Мъск употребява наркотици и това може да е проблем за бизнеса му Снимка: © Getty

Един от най-богатите предприемачи в света, Илон Мъск, редовно е употребявал LSD, кокаин, екстази и халюцигенни гъби, твърди The Wall Street Journal. Това често ставало по време на частни партита по света, където присъстващите подписват споразумения за неразкриване на информация или дават телефоните си, за да не могат да правят снимки.

Статията, публикувана от The Wall Street Journal, е с автор Емили Глейзър - бизнес репортер, част от екипа, която стои и зад многократно награждавания репортаж "Facebook Files" - той показа, че Meta умишлено опитва да крие, че платформите ѝ са използвани за разпространяване на езика на омразата, насилие и дезинформация.

Сега Глейзър пише, че за противоречивите възгледи на Илън Мъск и за провокативните му изказвания може да има рационална причина. Тя цитира хора от екипа и обкръжението на милиардера. Според тях противоречивото поведение на основателя на Tesla е израз на неговата креативност, или е резултат от проблемите му с психичното здраве, менажирането на стреса и липсата на сън.⁠

През последните години обаче някои ръководители и членове на борда на компаниите на Мъск, както и други хора, близки до милиардера, са развили постоянна загриженост, че има друг компонент, който ръководи поведението на милиардера - употребата на наркотици.⁠

Според Глейзър, обкръжението му се опасява, че употребата на забранени вещества може да има големи последици не само за здравето на Мъск, но и за шестте компании и милиарди активи, които той контролира.

Цитира се как през 2018 г. Мъск е взимал няколко таблетки LSD на парти, което е организирал в Лос Анджелис. На следващата година той е купонясвал с гъби на събитие в Мексико. През 2021 г. е приемал кетамин за развлечение с брат си Кимбал в Маями на домашно парти по време на Art Basel.

Мъск е взимал и други незаконни наркотични вещества с настоящия член на борда на директорите на SpaceX и бивш директор на Tesla Стив Юрветсън.

Адвокатът на милиардера, Алекс Спиро, коментира пред The Wall Street Journal, че Мъск редовно и на случаен принцип е тестван за наркотици в SpaceX и ,,никога не се е провалял на тест“. Спиро, който представлява и Tesla, добави и че „има и други неверни факти“, но така и не се аргументира кои са те, подчертава Глейзър.

Хора, близки до 52-годишния Мъск, казват, че той продължава да употребява наркотици, най-вече кетамин - веществото, което бе открито в кръвта на Матю Пери при смъртта му.

Глейзър пише още, че близките на Мъск сега се притесняват, че това може да причини здравен проблем за милиардера или най-малкото да навреди на бизнеса му.⁠

Незаконната употреба на наркотици вероятно би била нарушение на федералните политики, което може да застраши милиардите долари на SpaceX в държавни договори. Мъск e наясно със cтoйнocттa нa компанията, кaтo пoтeнциaлнo излaгa нa риск oкoлo 1 трилиoн дoлaрa в активи, които се държат oт инвecтитopи.

Застрашени са и десетки хиляди paбoтни мecтa и гoлeми чacти oт кoсмичеcĸaтa пpoгpaмa нa САЩ. SpaceX е единствената американска компания с одобрение да транспортира астронавти на НАСА до и от Международната космическа станция.

Междувременно Пентагонът засили покупките на изстрелвания на ракети на SpaceX през последните години. Компанията се стреми и да развие голям бизнес със сателитни услуги на агенциите за национална сигурност.

Бившият директор на Tesla Линда Джонсън Райс е сред разочарованите в обкръжението на на Мъск, припомня Глейзър, като цитира хора запознати с въпроса. Според журналистката опасенията на Райс относно употребата на наркотици са толкова силни, че тя не се кандидатира за преизбиране в борда на компанията за електрически автомобили през 2019 г.

Глейзър пише и за друга случка от края на 2017 г. със SpaceX по време на събитие, в което Мъск е трябвало да говори пред служителите на компанията. В реч той многократно споменава прототипа на Big Falcon Rocket, който тогава нарича „Big F-ing Rocket“. Присъствалите на срещата съобщават, че, освен че милиардерът се е появил с огромно закъсненение, той видимо е бил в неадекватно състояние.

В този ден след срещата ръководителите на SpaceX са разговаряи насаме, притеснени, че Мъск е на наркотици. Един от тях е описал събитието като „безсмислено“ и „достойно за ужас“.

Адвокатът Спиро нарича описанието на този индицент в SpaceX „фалшиво, както беше потвърдено от безброй хора, които присъстваха“. И за това Спиро е отказал да уточни кое е невярно или да опише безбройните хора, подчертава Глейзър.

Илон Мъск Възможно ли е X (Twitter) да фалира?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024