Разкриха от какво е починал Матю Пери от "Приятели"

Матю Пери е починал от "остър ефект" след прием на кетамин. Това съобщават няколко световни медии, сред които BBC и "Guardian", като цитират Службата за съдебна медицина в Лос Анджелис.

През октомври звездата беше намерена в безпомощно състояние в басейна на дома си в Лос Анджелис, но аутопсията тогава не успя да установи причината за внезапната смърт.

Експертизата на съдебния лекар е установила, че актьорът е починал от остър ефект на веществото кетамин, а сред факторите, допринесли за смъртта му, са "удавяне, коронарна болест и ефектът на бупренорфина", който се използва за лечение на опиоидни разстройства.

"При високите нива на кетамин, открити в кръвните проби, основните смъртоносни ефекти биха били както от сърдечносъдовата свръхстимулация, така и от дихателната депресия", пише старши заместник-съдебният лекар Рафи Джабуриан.

Според холивудското издание "Variety" Пери е приемал веществото като част от своето лечение за депресия и тревожност.

Актьорът, известен с ролята си на Чандлър Бинг в сериала "Приятели", е бил откровен за борбата си със зависимостта си към болкоуспокояващи и алкохол. Той многократно е посещавал рехабилитационни клиники и през 2016 г. признава в интервю за BBC, че почти не може да си спомни три години от снимките на "Приятели" заради прекомерната употреба на алкохол и наркотици.

Преди година излезе и неговата автобиография "Приятели, любовници и голямото ужасно нещо", в която той описва тази своя житейска борба.

Какво е кетамин?

Когато се появява за първи път през 60-те години на миналия век лекарството кетамин еволюира се използва като анестетик за хора и животни. Днес то е известно както като обещаващо ново средство за лечение на тежка депресия, така и като психеделичен парти наркотик.

Известно е, че кетаминът лекува сериозна депресия. През 2006 г. изследвания на Националния институт по здравеопазване в САЩ показват, че интравенозна доза от веществото може да облекчи тежка депресия за няколко часа

През 2019 г. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобрява спрея за нос Spravato - първият антидепресант на основата на кетамин.

Но въпреки че веществото действа бързо, ефектът му отслабва след няколко дни или седмици, показват изследванията.

Самият Пери се е лекувал с кетамин за депресия, като последното вливане е направено седмица и половина преди смъртта му, се казва в доклада от аутопсията. Но е малко вероятно веществото, използванп от тази терапия, да е причина за смъртта на Пери, тъй като лекарството остава в организма до около три до четири часа или дори по-малко, се казва в доклада на съдебния лекар.

Все още не е ясно как и кога Пери е получил още кетамин в часовете преди смъртта си.


От "Добрата битка" до скандала с Илон Мъск: Опасният свят на кетамина

Актьорът Матю Пери Започва разследване за смъртта на Матю Пери от "Приятели"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024