Meta на Марк Зукърбърг ще се възползва максимално бързо от кризата, в която изпада Twitter през последните дни под Илон Мъск - и още на 6 юли ще пусне новото си конкурентно приложение Threads.

Изображения на интерфейса му вече са достъпни през App store на Apple, като се очаква Threads да бъде налично за сваляне през iOS този четвъртък.

Threads се разработва като допълнителна услуга към Instagram и потребителите на основната платформа за снимки и клипове ще могат да запазят профилното си име и в алтернативата на Twitter.

Тя позволява и автоматично прехвърляне на следваните профили от Instagram.

"Threads e мястото, в което общностите се събират да обсъждат всичко - от темите, които ви вълнуват днес, до онова, което ще е водещо утре. Каквото и да ви интересува, можете да следвате и да се свързвате директно с любимите си автори и с други хора, които обичат същите неща като вас - или да изградите лоялна общност от свои последователи, за да споделяте идеите, мненията си и творчеството си с цял свят", пише в анотацията към новото приложение.

Дизайнът на Threads явно е "вдъхновен" от този на Twitter, защото освен обичайните реакции за Instagram като харесване, коментар и споделяне, вече е добавен и бутон 🔁 - т.е. препубликуване (ретуитване в оригиналния си вид в Twitter).

Приложението ще позволява на потребителя да регулира кой може да пише под публикациите му подобно на Twitter: всеки човек, само споменатите в текста хора или само профили, които авторът следва.

Самото име Threads ("нишки") е взето назаем от "езика" на потребителите на Twitter, които наричат по този начин по-дългите поредици от туитове на една и съща тема, решаващи проблема с ограничения брой символи за една публикация (280 знака).

Формално, Meta / Instagram са планирали да използват този бранд още през 2019 г. за услуга, която копира функционалности на Snapchat, но така и не са задействали проекта.

Търсенето на алтернативна платформа на Twitter става все по-актуално за хората, които харесват формата на общуване в социалната мрежа на Илон Мъск, но са крайно разочаровани от промените, въведени от него през последната година.

Последната неприятна изненада беше анонсът му, че ще ограничи броя на туитовете, които регистрираните потребители могат да четат.

ори най-дългогодишните акаунти в Twitter ще имат право да виждат до 600 съобщения на хората, които следват, ако не са си платили за абонамента Twitter Blue. Новорегистрираните "безплатни" профили ще имат двойно по-нисък лимит за четения.

Услугата на Twitter за по-удобна подредба и едновременно четене на туитове от различни профили и теми - Tweetdeck - също се промени, а занапред ще е достъпна само за платените абонати.

Влошеното качество на Twitter под Мъск, естествено, е отлична новина за Meta. Компанията има предимството на вече изградената инфраструктура и мрежа от потребители, което би улеснило "миграцията" към Threads за разлика от други продукти като излишно усложнения Mastodon и чисто новия BlueSky, върху който работи Джак Дорси.

Негативните нагласи на хората спрямо свръхкомерсиализираните услуги на Марк Зукърбърг (и съмнителните им практики при обработването на лични данни) може да са голямата пречка пред превръщането на Threads в новия Twitter.

От App Store например предупреждават, че Threads може да събира данни за здравето, финансовата инфорамция, историята на браузъра, данни за потреблението, диагностика на устройството, онлайн покупките, местоположението, списъка с контакти, историята на онлайн търсенията, идентификатори и друга "чувствителна информация" от новите си абонати.

Приложението ще е безплатно, но ще е достъпно само за хора над 12-годишна възраст.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024