"Зюддойче Цайтунг": България пак се обърна към Русия Снимка: © Getty Images

Близо месец България има временно правителство, известно на политически жаргон като "служебно правителство". Тези "служители" трябва да управляват държавата само до 2 октомври, когато са парламентарните избори в източноевропейската страна и когато, в идеалния случай, избрано правителство - тоест такова, което не е назначено от президента - поема отговорността.

В София обаче в рамките на едва тримесечен мандат и по самоинициатива, се изпълнява политическа програма, която специалистите наричат ​​връщане назад, пише немското издание "Зюддойче Цайтунг"

На 22 август стана известно, че преходният кабинет иска да отмени важни решения, взети от неговите предшественици, да търси преговори с Русия и да започне разговори с "Газпром" за подновяване на енергийните доставки. Това е "неизбежно", казва временно изпълняващият длъжността министър на енергетиката Росен Христов; в противен случай България ще остане без енергийни запаси през септември.

Автор на статията е дългогидишният редактор на медията - Кристин Калвейт, която от 2020 година е базарина във Виена и работи като кореспондент за Централна и Източна Европа.

По думите ѝ предишното правителството е било кабинет "на интелигентни икономисти и реформатори в лицето на Кирил Петков и Асен Василев". Тя припомня и курса на кабинета на Петков, преди той да бъде свален с вот на недоверие през юни - откъсване от руската енергийна зависимост, въпреки че 90 процента от газа в страната идва от Русия и неподдаване на руско изнудване и претенции за газ в рубли по неясна схема на плащане.

"Тандемът (Кирил Петков, Асен Василев) започна с големи очаквания от гражданското общество през ноември, след три избора и два неуспешни опита за съставяне на правителство през 2021 г., и обеща да се бори с корупцията", очертава политическата ситуация в края на миналата година Кристин Калвейт.

"Нахлуването в Украйна обаче напълно промени дневния им ред. Москва спря доставките с оглед на безусловната солидарност на България с Украйна. Петков обяви, че до зимата ще се намерят алтернативи. Те включват завършването на тръбопровод на север от Гърция, допълнителни доставки на газ от Азербайджан и седем танкера с втечнен газ (LNG) от САЩ. Газоснабдяването засега е осигурено, увери през август шефката на енергийния доставчик "Булгаргаз" Деница Златева", пише журналистката.

Според "Зюддойче Цайтунг" сега в България всичко е съвсем различно. Медията цитира служебния министър на енергетиката Христов, който подчерта в София, че тръбата е далеч от работа, въпреки че изпълнителната директорка на българо-гръцката съвместна компания (бел. р. Теодора Георгиева), която трябва да експлоатира тръбата, обяви през юни, че тръбите са пълни с газ и че всички тестове са приключили.

"Служебното правителство иска да предоговори договорите с Азербайджан и първоначално да приеме само една от седемте доставки на течен газ. Не е ясно дали преговорите с Москва ще се случат съвсем скоро. Посланикът на Москва в София Елеонора Митрофанова обаче с радост потвърди, че са готови и нов договор изобщо не е необходим.", пише немското издание.

Страната, където влиянието на Русия традиционно е особено силно, не се успокоява от години. Бившият министър-председател Борисов спечели с малко изборите през април 2021 г. въпреки националните протести, но не успя да състави правителство. Радев препоръча на партиите "да не горят мостовете" помежду си и даде крачка назад от "Газпром"

Две години след месеци на масови протести срещу бившето консервативно правителство на премиера Бойко Борисов, активисти в големите градове сега отново призовават за демонстрации. Брюксел гледа на развитието с орлови очи, смята Кристин Калвейт.

Страната, където влиянието на Русия традиционно е особено силно, не се успокоява от години. Бившият министър-председател Борисов спечели с малко изборите през април 2021 г. въпреки националните протести, но не успя да състави правителство; имаше още два опита за избори през юли и ноември. На третия път новите политици Петков и Василев се наложиха с младата си партия „Продължаваме промяната“ и направиха нестабилна коалиция с фокусираната върху борбата с корупцията „Да България“, социалистите и десните популисти около шоумена Слави Трифонов.

Петков представи амбициозен темп на реформи, продължава Кристин Калвейт, но губи мнозинство заради „влиянието на Москва“. Неговият иск съдържа огромни критики към президента Румен Радев, който е познат с проруската си настроеност. Радев конструира служебното правителство, ръководено от бившия министър на труда Гълъб Донев (бел. ред. което влезе в длъжност в началото на август).

Според ръководителя на Центъра за либерални стратегии в София Даниел Смилов, за когото изданието пише, че е един от най-добрите познавачи на политическия пейзаж в България, "централна роля" в свалянето на реформаторското правителство на Петков има Радев, като Смилов посочва, че президентът винаги е поддържал тесни връзки с Москва.

Според него "публичният флирт" на сближаване с Кремъл се основава на факта, че близки до Русия олигарси и бизнесмени са искали да запазят бизнес отношенията си. Самият "Радев не иска напълно да се отчужди от ЕС, но се смята за играч, който търси предимства с опортюнистична двойна игра между Брюксел и Москва подобно на унгарския премиер Виктор Орбан“.

Ако България преговаря с "Газпром", тя ще бъде втората държава, която се откъсва от европейския блок срещу Путин, след като Унгария се споразумя за отделна газова сделка с Москва и даде зелена светлина на руснаците да разширят своята атомна електроцентрала Пакш.

Ако България преговаря с "Газпром", тя ще бъде втората държава, която се откъсва от европейския блок срещу Путин, след като Унгария се споразумя за отделна газова сделка с Москва и даде зелена светлина на руснаците да разширят своята атомна електроцентрала Пакш. Как Германия купува газ и "частен" ли е "Булгаргаз": Росен Христов и "техническите детайли" в плащанията към "Газпром"

Междувременно Словакия плаща за енергийните си нужди в рубли, кандидат-членката Молдова е изправена пред огромна криза поради невъзможността си да плаща сметките на "Газпром". А в Италия евентуална коалиция от дясноекстремистки политически сили може отново да търси близост с Кремъл, обобщава изданието.

Това не вещае нищо добро за онези части от българското общество, които от години се борят с нарастващо разочарование от невъзможността да бъдат прекъснати връзките с Москва и преборени свръхвластните олигарси и мафиотски структури в самата страна.

Според Мартин Коте от фондация „Фридрих Науман“ в София, българският президент вече "е торпилирал до краен предел“ усилията на кабинета "Петков", а постоянните избори внасят сред хората „умора от демокрацията“.

Коте не е голям оптимист: той вярва, че е възможно стабилно правителство да не може да се състави отново и Радев да трябва да назначи следващите служители, които да изпълняват програмата му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024