AI for All: визията на Lenovo за следващото поколение Снимка: © Lenovo

Годината е 1983-та. Американският журналист и писател Стивън Робъртс се качва на велосипеда си. Още в първата година и половина навърта 10 000 км. Пътува с компютър, монтирани слънчеви батерии, аматьорски радиопредавател и други (обемни) джаджи, адекватни на времето. Пише статиите си от палатка, предава по телефона за издания като Time и Newsweek. Пътешествието му продължава до 1991 г. После се превръща в книга - Computing Across America. Това е историята на един от първите дигитални номади в света.

Тогава интернет достъпът още прохожда и “идва” предимно по стационарна жица. Компютърът е голям и тежи. Терминът “дигитален номад” го няма.

Днес за милиони хора “номадството” е начин на живот и работа и много от тях, също като Робъртс, не са програмисти, графични дизайнери, хай тек гигове, блогъри, инфлуенсъри. Пандемията от коронавирус, която сложи живота на пауза, “заключи” офисите и преобърна трайно концепцията за “работно място” сякаш по-скоро ускори и освети отдавна започнал процес, не го създаде.

Десетки са професиите, за които вече е достатъчно да имаш добра интернет връзка, ток и подходящите устройства, за да бъдеш ефективен, креативен, бърз, полезен. Без значение в коя точка на града, държавата, планетата си физически. Вече можем да си носим офиса в джоба. Или максимум в раницата. Хората се адаптират към възможностите на технологиите. А те - към новите нужди на хората.

Новата визия на Lenovo - AI for All - е в този тренд, като и в двете линии устройства на марката - consumer и business, предлагат и AI PC иновации.

Моделите на Lenovo Yoga и Lenovo Legion (най-високата серия геймърски лаптопи), които са част от в първия сегмент, са идеалният спътник на хора, които създават различни видове съдържание и имат креативни професии. Лаптопите Microsoft Windows 11 Lenovo Yoga на Lenovo идват с Lenovo Yoga Creator Zone, ексклузивен нов софтуер за създатели, художници и всеки, който иска да използва силата на генеративния AI за свой съюзник - лесно и сигурно. Всъщност това точно е функцията на AI - да е в помощ на човека, а не да му изземе територия.

Иновативният софтуер в новото поколение на Lenovo устройствата може да генерира изображения на база текстови описания, както и да вдъхва живот на скици. Потребителят въвежда какво иска да види и системата го пресъздава визуално.

Lenovo Yoga

Друг, но не само, още по-мобилен вариант, ако в момента на човек не му трябва компютърна мощ, е таблетът Lenovo Tab M11. Той е много подходящ и за ученици и студенти, защото ученето, досущ като работата в 21 век, може да се случва винаги и навсякъде.

Е, без да се прекалява, разбира се, на училище и на лекции е добре да се ходи и физически, не само виртуално. Таблетът е оборудван с Lenovo Tab Pen, удобен стилус, който осигурява много живо писане, рисуване и скициране. Със софтуера Nebo може да се преобразуват ръкописни записки в текст, а MyScript Calculator 2 решава уравнения и функции в реално време.

И още нещо ново - приложението аWPS Office позволява лесно и удобно разглеждане и редактиране на документи.

Когато говорим за бизнес сегмента - моделите Lenovo ThinkPad, Lenovo ThinkBook и Lenovo ThinkCentre ще свършат чудесна работа на онзи, който иска да бъде мобилен, но и бърз и ефективен, където и да се намира. В продуктовата серия се позиционира и ThinkPhone - резултат от уникалната колаборация между Lenovo и Motorola, която неслучайно носи етикета на "най-добър смартфон за киберзащита”.

Бизнес информацията и мобилните платформи са защитени с Lenovo ThinkShield - системи, също базирани на изкуствен интелект. Това означава, че хардуерът, фърмуерът и софтуерът на устройството са интегрирани, за да защитават най-чувствителни данни от външни заплахи.

Като говорим за бизнес, мобилност и креативност, може би тук е мястото на друг пример, който разказва какво стои зад новите тенденции да станем от бюрата и да работим отвсякъде.

Предприемачът Навал Равикант, пленил света със своите принципи за създаване на богатство и постигане на дългосрочно щастие, казва: “Не си богат, когато имаш Rolex, но на него поглеждаш кога ти започва обедната почивка. Богат си, когато можеш да разполагаш с времето си”. Репликата е от негово участие в подкаста на популярния водещ Джо Роугън, а епизодът е сред най-популярните.

Затова казваме, че технологиите ни печелят най-ценното. Време.

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024