Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Ако напоследък ви се струва, че лидерите на ГЕРБ и ДПС действат съвсем в синхрон и ви е трудно да ги различавате, проблемът не е във вашия телевизор. Днес двете партии направо излязоха с прессъобщение “под индиго”, посветено на “успеха” на Бойко Борисов и Делян Пеевски да осигурят 1 млрд лв. бюджетни пари за държавните “Мини Марица Изток”.

Сумата от 250 млн. лв. за 2024-та, която беше гласувана от Народното събрание по предложение на двете формации, не е заложена в бюджета за годината и не е ясно откъде ще дойдат парите.

Но това не може да помрачи анонса "Обещано и изпълнено", с който благата вест беше разпространена от пресцентровете на ГЕРБ и ДПС, като разликата в текста е само в това дали Борисов или Пеевски е споменат първи.

На среща с енергетици, миньори и синдикати двамата лидери обясняват, че благодарение на техните партии държавните мини ще получат 1 млрд. лева от бюджета в следващите четири години за рекултивация.

„Днес в парламента с гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС гарантирахме непрекъснатата работа на миньори и енергетици в Маришкия басейн,“ казват Пеевски и Борисов по повод спорните решения от последните часове на 49-то Народно събрание, с които на практика България рискува да загуби милиарди европейско финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

На срещата е присъствал и служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. На крака в парламента са били извикани още и служебният министър на финансите Людмила Петкова и министърът на отбраната Атанас Запрянов.

От публикация във Facebook страницrите и на ГЕРБ, и на ДПС се вижда, че Пеевски и Борисов са се срещнали и с кмета на Ямбол Валентин Ревански. Именно на разговорите с него и са и двама от служебните министри от кабинета „Главчев“.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов е представил плановете на МО за строителството на новата българска база в Кабиле, а мининистърът на финансите Людмила Петкова е обещала средствата за изграждането на базата да бъдат осигурени.

България може да загуби милиарди по ПВУ заради предизборни решения в енергетиката


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024