Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена) Снимка: © Президентство на Република България

Димитър Главчев не е предлагал нови имена за министри на президента Румен Радев, обяви служебният премиер след срещата си с държавния глава.

"Не съм предлагал нищо, продължаваме комуникацията с президента. Диалогът продължава, няма новина за съобщаване," каза Главчев пред журналисти, след като Радев го покани, за да обсъдят предложенията му за смяна на двама служебни министри.

До момента, до който президентът не издаде указ, старите служебни министри на външните работи и на земеделието - Стефан Димитров и Кирил Вътев, си изпълняват задълженията, допълни премиерът.

В началото на седмицата служебният министър-председател поиска министърът на външните работи Стефан Димитров да бъде освободен и мястото му да заеме заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Радев отхвърли варианта за смяна, предложен от Димитър Главчев, с мотива, че неговият ангажимент е да не се допусне конституционна и управленска криза "въпреки неуместните промени" в Конституцията и заради обещания на служебния премиер кабинетът му да е отдалечен от партиите.

Главчев днес отказа да отговори дали е готов да поиска друго име вместо това на заместник-председателя на ГЕРБ Даниел Митов за поста на министър на външните работи.

Ден по-рано от Брюксел служебният премиер отговори задочно на държавния глава, че отговорността за министрите, които предлага, е изцяло негова, а ако "президентът има други виждания по въпроса, този, който осуети назначенията, ще трябва да носи отговорност".

Решението на Главчев да поиска смяната на Стефан Димитров като външен министър беше мотивирано с "необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга".

То обаче беше обявено, след като председателят на ГЕРБ Бойко Борисов публично се закани на Главчев, че ако не отстрани Димитров, "няма да има никаква подкрепа", а ако откаже да се съобрази, "ще направи така, че да се съобрази впоследствие".

Главчев се опита да се разграничи от Борисов няколко дни по-късно, но фактът, че избра член на партийното ръководство на ГЕРБ за наследник на Стефан Димитров, още повече усложни позицията му.

След смяната на Димитров служебният премиер поиска и министърът на земеделието Кирил Вътев да бъде сменен с директора на Държавен фонд "Земеделие" Георги Тахов.

За да се случат тези промери, Радев трябва да ги одобри с указ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024