Латвийският сериал "Съветски дънки" със сценарист Теодора Маркова спечели две големи награди Снимка: © Марк Видал

Латвийският сериал "Съветски дънки" (Soviet Jeans), на който Теодора Маркова е създател и съсценарист, спечели две награди на най-големия фестивал за сериали в Европа Series Mania 2024.

На церемония във френския град Лил продукцията взе наградата на публиката, както и отличието за най-добър актьор, което отиде при латвийския актьор Карлис Арнолдс Авотс.

Сериалът е с 8 епизода и разказва за младия Ренарс - запален рокендрол фен, който създава успешна и нелегална фабрика за дънки в психиатрична болница в края на 70-те години на миналия век, когато в СССР се води най-ожесточена пропаганда срещу западната култура.

Дънките стават култ в Рига и Ренарс се превръща в анонимна легенда. КГБ се опитва да разбие мрежата му и да открие шивашкия цех в цялата страна, като самите дънки се превръщат във форма на протест.

Фестивалът Series Mania e най-голямото събитие за сериали в Европа и събира над 85 хил. зрители и около 4 хил. професионалисти от световната индустрия.

По-рано тази година комедийната драма беше част от Berlinale Series Selects. Тя беше отличена и за най-добър сериал, сценарий и актьор на латвийските национални филмови награди.

Маркова е един от създателите и сценаристите на проекта. Тя е позната с работата си по други български сериали, включително "Под прикритие", "Стъклен дом", "Денят на бащата:, както и филмите “Дъвка за балончета” и “Писма от Антарктида“.

Тя беше избрана и в още една програма на престижния фестивал във Франция. Мистерията в 6 епизода "Соломоново решение" е първият български проект, който участва в Series Mania в рамките на Co-pro Pitching Sessions. Негови създатели и сценаристи са Маркова, Невена Кертова, а продуцент е Катя Тричкова (Уроците на Блага, Посоки).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024