Ахмед Доган смята да води листата на ДПС в Кърджали след раздора с Пеевски Снимка: © Facebook/Елван Атилла

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще се кандидатира отново за депутат като водач на "лидерската" листа в Кърджали.

Това съобщава "Родопи 24" на Илхан Андай, като цитира информация от среща на областния съвет на ДПС в града с Джевдет Чакъров и други народни представители, изключени след раздора с Делян Пеевски.

От 2013 година насам Доган не участва в депутатските листи, въпреки че традиционно членовете на партията го номинират. Кърджалийският район, който е най-силният за ДПС, обикновено се води от председателя на партията.

Така беше и през юни 2024 г., когато Делян Пеевски за първи път оглави листата с кандидати за народни представители.

Неясно остава обаче кой всъщност ще регистрира листите на ДПС за вота на 20 октомври, след като Доган поиска оставката на Пеевски и още няколко членове на ръководството, а те отказаха да се оттеглят.

ДПС-Кърджали зае страната на Ахмед Доган през юли 2024, което веднага доведе до отстраняването на току-що назначения за областен управител на Кърджали Ресми Мурад от служебния кабинет.

Според "Родопи 24" - "все повече се очертава вариантът две ДПС-та в различни коалиции".

Опит за свикване на Централния съвет на партията може да бъде направен на 23 и 24 август. Ако се събере кворум, групата, лоялна на Ахмед Доган, може да поиска отстраняване на зам.-председателите и членовете на Централното оперативно бюро, които се смятат за близки до Пеевски.

Лидерството обаче ще остане поделено между Джевдет Чакъров и Делян Пеевски, докато се свика Национална конференция - а това, изглежда, няма да стане преди изборите.

ДПС-разцепление-кой-кой-е-Пеевски-Доган Кой кой е в ДПС: Хората на Доган, хората на Пеевски и анатомията на един скандал


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Невниманието на Facebook към защитата на паролите ѝ донесе глоба от 91 млн. евро

Компанията майка на Facebook е осъдена да плати 91 млн. евро глоба

17:27 - 27.09.2024
Важно днес

Служебният кабинет внезапно сменя представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим"

Няма мотиви за поисканата от министър Владимир Малинов промяна

16:58 - 27.09.2024
Важно днес

Жилища на терен, отреден за спорт. Кметът на "Триадица" в София е против нов строеж

Проектът е за застрояване на "Мотописта"

15:18 - 27.09.2024