Французойката Жустин Трие взе "Златна палма" в Кан и се скара на правителството Снимка: © Getty

Голямата награда на кинофестивала в Кан - "Златна палма", бе дадена на филма на френската режисьорка Жустин Трие "Анатомия на едно падение", предадоха световните агенции.

Това е третата жена режисьор, която печели най-голямото отличие на кинофестивала, след Джейн Чемпиън и Джулия Дюкурно, спечелили съответно "Златната палма" през 1993 г. за "Уроци по пиано" и през 2021 г. за "Титан".

Филмът на 44-годишната Трие разказва историята на писателка, заподозряна в убийството на съпруга си, с когото живее в изолация в планината. Жената се опитва да докаже невинността си по време на съдебен процес, на който е принуден да присъства и 11-годишният й син.

Историята засяга темите за падението на индивида, както и за ситуациите, в които на някой му се налага да доказва невинността си.

Докато взимаше наградата си френската режисьорка разкритикува остро френското правителство като го обвини, че защитава идеята за търговия с културата и за налагане на една схема на доминираща власт.

Отделно от това, Трие посочи, че френското правителство чупи изключителния характер на френската култура. Режисьорката включи в речта си и месеците на общонародна мобилизация във Франция срещу пенсионната реформа, която повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

По повод на критиките на режисьорката, френският министър на културата Рима Абдул Малак каза, че е била потресена от тази "несправедлива словесна атака". Тя припомни, че филмът, получил "Златната палма", е нямало да види бял свят без френския модел на финансиране на кинопродукциите, който позволява едно уникално многообразие.

Победители филмов фестивал Кан 2023, Коджи Якушо, Мерве Диздар, Джонатан Глейзър "Какъв необикновен Кан!" - кои са победителите във филмовия фестивал

Адел Енел: Звездата, която напусна френското кино, за да оглави радикален протест


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024