Байдън официално обяви нов пакет помощ за Украйна на стойност $375 млн. Снимка: © Getty: Джо Байдън, Фумио Кишида (премиер на Япония) и Володимир Зеленски на срещата на Г-7 в Хирошима

Държавният глава на САЩ Джо Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 375 млн. долара след срещата си с президента Володимир Зеленски в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, Япония. Той идва на фона на новините за превземането на Бахмут от руските сили и дългоочакваната пролетна контраофанзива на Киев.

Байдън заяви, че САЩ правят всичко възможно, за да укрепят отбраната на нападнатата страна, за да даде отпор на руските сили. И каза, че пакетът военна помощ включва боеприпаси, артилерия и бронирани машини. „Заедно с цялата група на Г-7 ние подкрепяме Украйна и обещавам, че няма да се оттеглим“, увери още той Зеленски.

За да се подкрепят устойчиво целите на Украйна във войната, се обсъждат съвместни усилия със съюзнически и партньорски държави за обучение на украински пилоти на изтребители от четвърто поколение като F-16. След като в продължение на месеци САЩ настояваха, че Украйна не се нуждае от такива самолети за отбраната си, Вашингтон най-накрая отстъпи пред натиска.

Решението бе определено от Зеленски като „историческо“.

Американските изтребители F-16 Байдън смята да разреши доставки на F-16 за Украйна. Как това ще промени войната?

Зеленски заяви в публикация в Twitter, че двамата са обсъдили по-нататъшното сътрудничество за укрепване на отбраната на Украйна, както и украинската формула за мир и бъдещо възстановяване.

С новия пакет стойността на изпратената на Украйна помощ от САЩ възлиза на около 37 млрд. долара, посочи Зеленски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024