Бербатов включи двама новоизбрани кметове и още политици в екипа си за Изпълком на БФС Снимка: © Булевард България

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз (БФС) Димитър Бербатов представи днес предложението си за Изпълнителен комитет. Сред имената изненадващо фигурира и името на пловдивския кмет от ГЕРБ Костадин Димитров.

Кандидатурата на Димитров не е единствената с политическа украса сред предложените имена. Самото представяне на кандидати за ръководството на футболния съюз от кандидат за негов президент е прецедент - досега претендентите за поста обявяваха екипа си по време на самия конгрес на БФС.

Сред предложените от Бербатов общо 15 души са кметът на Благоевград Методи Байкушев (ПП - ДБ) и бившият зам. министър-председател по управление на европейските средства в първото и второто служебно правителство на Стефан Янев, както и в това на Гълъб Донев - Атанас Пеканов.

"Това са хората, с които искаме да управляваме, ако ни изберат", заяви Бербатов.

Освен изброените кандидати, свързани с политиката, в предложения Изпълком влизат още Стилиян Петров и Мартин Петров, Ясна Ставрева (арбитър в КАС), треньорите по футбол Петър Хубчев и Пламен Марков, адвокат Георги Владов, професор Георги Попов, икономистът Петър Ганев, предприемачите Дарин Маджаров (създател на платформата Уча.се) и Велизар Величков.

Бербатов е един от седемте претенденти за наследник на Борислав Михайлов начело на БФС преди Конгреса, който предстои да се проведе на 15 март в столичния хотел "Маринела". След останалите са Мартин Касабов, който и сега е в управата, както и Георги Иванов-Гонзо.

Рекордьор по брой на титли "Футболист на България" (общо 7), Димитър Бербатов е един от последните национални играчи на световно ниво. Активната му кариера премина през германския "Байер Леверкузен" и английските "Тотнъм", "Манчестър Юнайтед", "Фулъм" и др.

Той е и най-яростният критик на състоянието, в което БФС с Михайлов държи българския футбол в последните 18 години. Кандидат-президентът на българския футбол настоява за пълна реформа в управлението на съюза, нов формат на първенствата и реновация на инфраструктурата още от 2020-2021 г.

По негова инициатива вече трета година тече съдебен процес за оспорване на последния Конгрес на БФС от края на 2021 г. Едновременно с това той и колегите му провеждат обиколка сред клубовете в страната, за да съберат подкрепа за новата програма за управление преди избора.

Избраното на предишния конгрес със съмнителна процедура ръководство на БФС и досега не е вписано в Търговския регистър. А това поставя под съмнение и легитимността на свикването на нов избор за наследник на Борислав Михайлов.


И Гонзо иска да е президент на БФС: Всички кандидати преди Конгреса на 15 март

Борислав Михайлов "18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Как се пише и как се изговаря: правописният речник на БАН вече е онлайн

Около 2,4 млн. думи могат да се намерят в дигитализираното издание

15:52 - 10.05.2024
Кино и сериали

"Шогун" се прицели в награда за "Най-добра драма" и разбърка прогнозите за "Еми"

Ако промени категорията си, сериалът влиза в оспорвана битка с вече сочени за фаворити

15:20 - 10.05.2024
Бизнес

УниКредит сменя предварително дебитните карти на 1 млн. клиенти

Това е резултат от решение на централно ниво

15:16 - 10.05.2024
Важно днес

Русия започва офанзива срещу Харков и откри нов фронт във войната

Украйна твърди, че засега отблъсква руските сили, но сраженията продължават

15:15 - 10.05.2024
Важно днес

СОС иска връщане на старата организация на движение в центъра на София

Трайчо Трайков също призова за връщане на стария ред, докато се въведат компенсаторни мерки за живеещите в района

13:53 - 10.05.2024