Евелина Славкова, „Тренд“: Компроматите са нож с две остриета Снимка: © Screenshot

Компроматните кампании са нож с две остриета. До едно време демобилизират, но от един момент нататък, може да имат мобилизираща роля. Това коментира по bTV социологът от „Тренд“ Евелина Славкова по повод изтеклите записи в последните дни.

Когато има компромати, се цели хората да бъдат дискредитирани в в очите на обществото. Особено, когато тезата, като тази на ПП -ДБ, е „ние сме различни и имаме по-висок морал“ и това ги дискредитира, “ каза Славкова, като подчерта, че предизборната кампания не е без значение.

Според нея голяма част от хората решават за кого да гласуват в последната седмица преди изборите и предположи, че след 24 май ще е решителната фаза на кампанията.

48% от избирателите казват, че ще излязат да гласуват - или около 2,5 – 2,7 млн. души, което е съизмеримо с изборите през април миналата година, става ясно от последното проучване на агенция „Тренд“ по поръчка „24 часа“. То е проведено сред 1003 души над 18 години, чрез пряко полустандартизирано интервю в периода 11-18 май. Изследването е представително за страната.

Според Славкова, ако изборите на 9 юни не бяха "2 в 1" - парламентарни и европейски, активността би била дори по-ниска. Така според нея до урните ще отиде твърдият електорат на отделните партии.

Изследването показва, че ако изборите бяха днес, в 50-то Народно събрание ще влязат 6 партии:

  • ГЕРБ - 26,1%
  • ПП-ДБ - 15, 4 %
  • ДПС - 14,9 %
  • "Възраждане" - 14,8 %
  • БСП - 8,5 %
  • ИТН - 5,5 %

„Отлепването на ГЕРБ от втората политическа сила се дължи на твърдото ядро на партията, с не много широка периферия. Големият въпрос е кой ще бъде втора политическа сила,“ коментира Славкова.

Според нея вторият не е без значение, защото от това зависи какво ще се случи след 9 юни.

„Ако това е "Възраждане", ще направи останалите проевропейски партии по-гъвкави“, смята тя.

Славкова отбеляза, че голямата дистанция на ГЕРБ, която се очертава пред втората политическа сила, ги поставя в неудобната позиция да не могат да кажат, че не могат да сформират мнозинство.

Според нея първите две формации няма да имат 121 депутати и ще се търси трети партньор. Към момента "Синя България" и "Солидарна България" остават под 4-процентовата бариера, но според Славкова те все още не са уплътнили подкрепата, на която могат да разчитат, тъй като са нови формации.

Съществени разлики при евровота в подребата на политическите сили не се очертават, защото хората, които така или иначе са решили да отидат да гласуват, ще го направят и за двата вота.

Единствено при ДПС се очаква по-нисък резулат в сравнение с парламентарните избори, коментира социологът. Причината е, че в Турция не се гласува за европейски депутати по закон, коментира социологът.

Разпределението на силите във вота за Европейския парламент, ако изборите бяха днес, е:

  • ГЕРБ - 25,9%
  • ПП-ДБ - 16,1%
  • "Възраждане" - 15,1%
  • ДПС - 14,6%
  • БСП - 8,1%
  • ИТН - 5,5%

Проучването на агенция „Тренд“ е по поръчка „24 часа“. То е проведено сред 1003 души над 18 години, чрез пряко полустандартизирано интервю в периода 11-18 май. Изследването е представително за страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Орбан пак блокира обща позиция на ЕС срещу Русия

Този път Унгария отказва да осъди забраната на 81 западни медии от Москва

17:48 - 26.06.2024
Важно днес

САЩ дават 5 млн. долара за информация, свързана с Ружа Игнатова

Българските власти ще ѝ повдигнат задочно обвинение

14:04 - 26.06.2024
Важно днес

Как ЕЦБ и ЕК се разминаха в критерия за инфлация, който България трябва да покрие

България ще поиска извънреден доклад от ЕЦБ в края на годината

13:35 - 26.06.2024