Американският президент Джо Байдън направи сериозен гаф след пресконференцията си в Белия дом в понеделник. Той нарече кореспондент на Fox News „кучи син“ пред микрофона, след като му бе зададен въпрос за инфлацията.

Не е ясно дали демократът е знаел, че микрофонът му все още е включен, но по-късно се е обадил на журналиста Питър Доуси и му се е извинил.

На фона на коментари за ситуацията в Украйна и потенциалната руска инвазия, Байдън заяви, че е по-подходящо да му задават въпроси за намаляването на цените в страната - темата на срещата му с икономическите съветници на 24 януари.

Тогава репортерът на Fox News попита президента дали смята, че инфлацията е политическа отговорност и дали тя ще окаже влияние върху междинните избори за сенатори и конгресмени, които предстоят в края на годината.

„Не, тя е страхотно предимство“, отговори саркастично Байдън. „Повече инфлация, моля. Какъв глупав кучи син“, добави той, но думите му ясно се чуха от всички в залата.

Самият Доуси призна по-късно пред Fox News, че не е разбрал какъв е отговорът на президента заради създалия се шум от напускащите залата. Останалите журналисти са му предали думите на Байдън. Час по-късно държавният глава му се обадил и му казал „Няма нищо лично, приятелю“, разказа журналистът.

„В момента светът е на прага на Трета световна война. Радвам се, че президентът отдели няколко минути от ценното си време, за да ми разясни лично ситуацията. Той го направи и го оценявам. Имахме добър разговор“, заяви Доуси.

Fox News е собственост на News Corp. на магната Рупърт Мърдок и се превърна в основен рупор на Доналд Тръмп в мандата му от 2016 г. насетне. Медията обаче беше първата, която обяви, че Джо Байдън е победител в щата Аризона на изборите през ноември 2020, а това промени битката за Белия дом. Тогава републиканецът атакува телевизията, че е забравила коя е „златната кокошка“ и кое ги е направило успешни.

Доуси е известен с бойния си подход към представители на Белия дом, като често пресира с въпросите си говорителя Джен Саки и самия президент по теми като инфлацията, имиграцията и престъпността.

От Белия дом все още не са коментирали ситуацията с включения микрофон на Байдън и думите, които той отправи към кореспондента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024