"Хамас" пусна видео с израелски заложници и отправи заплаха Снимка: © Twitter/NSWJBD

Военната групировка "Хамас" излъчи видеоклип с трима израелски заложници, които продължава да държи в Газа. В него пленените призовават израелското правителство да спре с военната си офанзива и да ги освободи, предава "Reuters".

Клипът беше пуснат в неделя вечерта - точно 100 дни след атаките срещу Израел от 7 октомври, които доведоха до войната в Газа и ескалацията на напрежението в Близкия изток.

Заложниците във видеото са 26-годишната Ноа Аргамани, Йоси Шараби на 53 години и Итай Свирски (38 г). Те молят своето правителство да ги върне у дома, като това е първият намек, че те може да се все още живи. На финала се чуват думите: "Утре ще ви информираме за тяхната съдба".

Към момента обаче няма информация кога точно са заснети видеоклиповете.

Тримата отвлечени са видени за първи път от близо 100 дни. В дните след изненадващата атака на Хамас, Аргамани се превърна в популярно лице на заложническата криза благодарение на разпространени кадри от отвличането ѝ по време на музикалния фестивал Supernova. На кадрите тя е отвлечена на мотоциклет, докато крещи: "Не ме убивайте!".

По-рано в неделя "Хамас" - групировката, обявена от ЕС и САЩ като терористична, заяви, че е загубила връзка с някои заложници, докато израелските сили са обстрелвали Газа. Тя казва, че е възможно те да са били убити в този процес. В началото на войната "Хамас" заплашваше, че ще екзекутира заложници в отговор на израелските военни удари.

Израелските официални лица обикновено отказват да реагират на съобщенията на групировката относно заложниците, като ги определят за пропаганда и част от психологическата война.

Близо 240 души бяха заловени по време на терористичните атаки срещу Израел на 7 октомври. Около половината от тях бяха освободени при преговори между двете страни в конфликта през ноември. Израел твърди, че 132 души остават в Газа и че 25 от тях са загинали, докато са държани в плен.

Някои роднини на заложници призовават премиера Бенямин Нетаняху да сключи ново примирие или дори да прекрати войната. Той обеща да се бори до унищожаването на "Хамас", което според него ще позволи освобождаването на всички заложници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024
галерия

Роуд шоуто на "Булевард България" в София събра евродепутати, народни представители и инфлуенсъри.

На 15 май те участваха в дискусия за българския интерес в Европейския съюз и обсъдиха къде е мястото на България при вземането на решения на европейско ниво.

16:33 - 16.05.2024
Живот

Гаф на bTV издаде финала на "Ергенът"

Много рекламираната развръзка на "Ергенът" се случи още преди финалния епизод да бъде излъчен

15:45 - 16.05.2024
Живот

Как двама братя откраднаха $25 млн. за 12 секунди

Възпитаниците на MIT са отмъкнали криптовалута със сложна технологична схема

15:27 - 16.05.2024