Да уволниш почти 4000 души за един ден, не се случва всеки ден. Драстичните съкращения в Twitter обаче не са инцидентно хрумване на Илон Мъск.

Най-големите технологични компании започват масово съкращаване на разходите в разгара на инфлационната вълна и очакването за рецесия в САЩ, и първите засегнати са IT-служителите.

Тази седмица ще е особено болезнена за пазара - Wall Street Journal твърди, че Meta на Марк Зукърбърг се готви да освободи значителна част от своя персонал, който в глобален мащаб надвишава 87 000 души.

Уволнените работници, които отговарят за Facebook, Instagram, WhatsApp и други подразделения на Meta, вероятно ще достигнат няколко хиляди, ако се съди по източниците на WSJ. И това е само част от общата картина:

  • Amazon намали персонала си със 150 души и замрази новите назначения за "няколко месеца";
  • Apple също спира да наема нови хора в повечето си подразделения, с изключение на служителите си в отделите за Изследвания и нови разработки;
  • Lyft - компанията за споделени пътувания обяви отстраняването на 13% от персонала си - това са близо 700 съкратени работни места;
  • Stripe - услугата за обслужване на разплащания уволни 14% от своите служители;
  • Microsoft, Netflix, Snap, Peloton, Shopify и др. вече задействаха мерки за намаляване на разходите за работни места.

Уволненията са част от мерките, които технологичните гиганти предприемат заради собствените си проблеми - разочароващи финансови резултати, намаляващо потребление, спада в приходите от дигитални реклами.

Тенденцията не е съвсем изненадваща.

Голяма част от "излишния" през 2022 г. персонал беше привлечен през пандемичната 2020 г., когато хората и бизнесите бяха принудени спешно да преминат в "дистанционен" режим на съществуване, а платформите имаха нужда от нови сили, за да посрещнат това търсене - от Netflix и Peloton до Zoom.

  • Светът вече не са под локдаун. Пандемията беше последвана от войната в Украйна, инфлацията и контрамерките на централните банки с увеличаване на основните лихвени проценти. Потреблението на стоки и услуги, които не са от основна необходимост, пада, а това се отразява и върху платформите, които "носят" рекламния пазар.
  • Google и Meta отчетоха по-слаби резултати през октомври, а пазарната капитализация на Amazon падна под 1 трилион долара за първи път от 2020 г.
  • Това не е единственият причинител на щетите в Big Tech - част от най-известните платформи като YouTube, Facebook или Instagram не се справят с конкуренцията на TikTok и губят потребители. Фиксидеята на Марк Зукърбърг за метавселената, заради която Meta гори милиарди долари във виртуална реалност, са енигма за собствените му инвеститори.

Всички индустрии следят какво се случва с големите технологични компании, но съкращенията при тях не са задължителен предвестник на криза - просто показват, че извънредният бум на онлайн бизнесите около пандемията вече свърши.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Зелен булевард

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024