Секс компромати и фалшиви свидетели: АКФ разкри справката на ГДБОП за Нотариуса

"Антикорупционният фонд" (АКФ) публикува в понеделник справката на ГДБОП за групата около убития Мартин Божанов-Нотариуса. Документът от близо 30 страници е предаден в прокуратурата още през 2022 г.

От него става ясно, че от поне две години на разположение на институциите са били множество данни за връзки на групата на Нотариуса с конкретни магистрати и служители на различни структури на МВР, за които има данни да са му правили услуги срещу заплащане или изнудване.

Споменати с имена са много длъжностни лица от съдебната система и МВР, към нито едно от които не е известно да са предприети някакви институционални действия.

Оказва се, че органите на реда са знаели за съществуването на „СС клуба“, в който прокуратурата влезе на претърсване едва след убийството на Божанов в края на януари тази година.

  • През 2021 г. т.нар. Нотариуса беше публично осветен в престъпна дейност чрез разследването на Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол".
  • Тогава той и съдружниците му бяха направили опит да рекетират Ивайла Бакалова с "абонамент" от 100 000 евро, за да извадят съпруга ѝ Веселин Денков от ареста.
  • Паралелно с това Божанов беше уличен в заплахи срещу най-малко двама съдии - Цветко Лазаров през 2016 и Владислава Цариградска през 2019 г.

В публикувания от АКФ документ се посочва, че ГДБОП е установила данни за конкретни места, на които Нотариуса е държал архивите си с компромати.

Съгласно показанията на анонимна близка до Божанов свидетелка въпросните компромати са създавани със съдействието на бившата съпруга на Петьо Петров - Еврото - Любена Петрова, с която Нотариуса "бил в интимни отношения".

Изобличаващите материали били "под формата на видеоклипове, съдържащи сексуални сцени на работещи в правосъдната система - част от тях от един и същи пол".

"Също така (Любена Петрова) е участвала и в заснетите "оргии", с които е изнудвал определени служители на съдебната власт", твърди още свидетелката.

По нейни данни Божанов притежавал имот в Гърция, за ползването на който предоставял ключове на магистрати (неустановени към момента на проверката). Съобщава още, че в къщата е имало инсталирано видеонаблюдение, с което са заснемани интимни сцени на ползващите я магистрати и използвани за контрол над тях.

За контакта между Петрова и Нотариуса свидетелстват и резултатите от анализ на информация, придобита по Закона за електронните съобщения.

Двамата са провеждали множество входящи и изходящи разговори в периода от 13.01. 22 г. до 25.04. 22г. от мобилни номера, използвани от Божанов.

Съдбата на заснетите компромати е неизвестна, отбелязват от "Антикорупционния фонд".

През май миналата година бившата съпруга на издирвания Петьо Петров - Еврото го уличи като автор на писмото до главния прокурор Иван Гешев, в което той е приканван да си подаде оставката с намеци за семейството му.

Петрова твърди, че мъжът ѝ разполага с архив с компромати срещу магистрати, а лично тя му съдействала с "логистика" - "дали някой да се заснеме, дали да се проследи, според случая и човека. Каквото е трябвало, се е вършило".

Тя се появи в разследване на Антикорупционния фонд, което беше анонсирано в деня, в който прокуратурата и СОБТ се опитаха неуспешно да заловят Петров в ресторант в Драгалевци. По неофициална информация в медиите - бившият следовател успял да избяга, и то с детето си, зад граница.

Установена е промяната на ЕГН-то на Нотариуса, заличаването на криминалните му регистрации от автоматизираните информационни масиви на МВР, както и регистрирането му още през 2005 г. като „информатор“ и „доверено лице“ на МВР, като към 2022 г. е доброволен сътрудник в категория "ДЛ". На практика обаче в дирекция "Информация - Архив" липсват данни за тази категория сътрудници.

"Прикрил е и факта, че преди 18 години е изтърпял присъда "Лишаване от свобода" в затвора в град Бобов дол", се казва още в документа.

Разкрит е и начина на работа на Нотариуса и съдружниците му чрез използване на множество лъжесвидетели, подставени лица, адвокати и магистрати за упражняване на натиск върху магистрати, за имотни измами, както и за образуване на проверки и досъдебни производства с цел тормоз на противници.

"Установен е и действащ прокурор от *** прокуратурата, както и лица, работещи в частни фирми, включително и в телекомуникационни компании, без помощта на които не би могъл да бъде установен престъпен заговор", се посочва в справката

От всичко събрано ГДБОП е направила извод за наличие на организирана престъпна група за упражняване на влияние в институциите, извършване на имотни измами и други престъпления.

Целият документ може да бъде прочетен в публикацията на "Антикорупционния фонд" във Фейсбук:


Любена Павлова твърди пред АКФ, че Петьо Еврото е написал заплашителното писмо срещу Гешев

Всичко, което трябва да знаем за Мартин Божанов - Нотариуса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024
Важно днес

Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти

Парламентът на Грузия окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

18:47 - 14.05.2024
Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

Първият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024