Майката на починалата Даная към директора на "Пирогов": "Не говорете за агресия, преди да я изчистите от персонала си" Снимка: © Булевард България

Ани Стоянова - майка на 15-годишната Даная, която почина след инцидент и тежка операция в "Пирогов" - разкритикува поведението на директора на болницата д-р Валентин Димитров заради скандала с Мустафа Емин.

Стоянова публикува отворено писмо до д-р Димитров, в което свидетелства за неадекватно и грубо отношение на служителите на спешната болница по време на престоя ѝ с детето през май 2023 г.

След като Даная изпадна в мозъчна смърт, родителите дариха органите ѝ за трансплантация на четирима нуждаещи се хора, а наскоро нейната майка създаде фондация в подкрепа на детското здравеопазване.

Сега Ани Стоянова обвинява директора на "Пирогов" в "настройване на пациентите и родителите срещу лекарите и сестрите" - "за да си имате своите армии, с които да продължавате да превръщате българското здравеопазване в успешен бизнес за малцина и инструмент за политически манипулации".

"Д-р Димитров каза “Агресията е навсякъде около нас”. Докторе, не говорете за агресия, не и преди да я изчистите от собствения си персонал", пише жената.

"Къде бяхте вие, докторе, когато аз бях обиждана, когато ваш шеф на клиника ме питаше дали съм малоумна и ми крещеше и заплашваше пред 20 човека свидетели? Къде бяхте, когато ваша сестра от детска неврохирургия ми каза, че и е писнало от мен, защото обикалям коридора, докато детето ми умираше в операционна зала. Къде бяхте, когато с цялата злоба на света взе химикал от ръцете ми, извивайки го? Къде бяхте, когато изгониха баща ми от двора, защото беше късно, а аз останах сама? Къде бяхте, докторе? Защо тогава не дойдохте да си говорим за агресия?", пише тя.

В публикацията си Ани Стоянова казва, че също се е наложило да търси тогавашния министър на здравеопазването (по това време - Асен Меджидиев, б.р.) и че когато той се е обадил лично на директора Валентин Димитров, лекарите са се отзовали.

"Защото ние отивайки в “Пирогов” с децата си, отиваме на война. Защото спокойствието, което вие би трябвало да ни давате, отдавна го няма. Защото на вас, докторе, ви пречат тичащи деца. Защото вие, нямате нормална комуникация с пациенти и родители. Защото вие, докторе, можете и да убивате…и убивате! Убивате с неглижиране, с подценяване, с липса на специалисти, с лоши графици, с политическа зависимост, понякога и с некомпетентност", казва Стоянова.

15-годишната ѝ дъщеря Даная беше приета в "Пирогов" в началото на май, след като бе ударила главата си при инцидент, а състоянието ѝ е започнало да се влошава. Семейството я води в спешното отделение на болницата, откъдето я приемат в реанимацията заради хематом, а няколко дни по-късно момичето изпада в мозъчна смърт.

Майката на Даная се обръща към медиците с призив да не се поддават на внушението, че "ние сме едни срещу други и не оценяваме вашите трудности".

"Те това искат! Да не сме на една страна, за да не станем достатъчно силни, за да променим системата, така че и вие да сте добре платени и уважавани, а ние и нашите деца да получаваме качествена здравна грижа и отношение", казва тя, като призовава Димитров да публикува и нейната позиция в страницата на "Пирогов", както направи с оплакването на медицинската сестра Неда Диманова спрямо Мустафа Емин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024
Живот

Защо малко самоограничаване може да направи всички по-щастливи

Как краткотрайното подобряване на настроението ни прави по-нещастни в дългосрочен план

09:27 - 11.05.2024
Текстове от партньори

Heineken отлагат събитието си "11 метра до Уембли"

18:55 - 10.05.2024
Важно днес

ВМРО-ДПМНЕ чака "по-разумен" нов кабинет в София, за да преговаря за отстъпки

ВМРО-ДПМНЕ продължава да е против признаването на българите като малцинство

18:30 - 10.05.2024