Изчезналият "Титан": Съдебен спор разкрива смущаващи данни за рисковете за пътниците Снимка: © Atlantic Productions/Magellan

Компанията OceanGate, която организира злополучното туристическо спускане до останките на "Титаник", е получавала предупреждения за възможни катастрофални проблеми с прототип на подводния си апарат "Титан".

Това става ясно от документи, които са част от съдебен спор между бившия мениджър по морските операции на OceanGate Дейвид Локридж и собствениците на фирмата.

Според Associated Press, през 2018 г. Локридж пише инженерен доклад, в който предупреждава за необходимостта от допълнителни изпитания на прототипната мини-подводница на OceanGate.

Той изрично посочва, че пасажерите може да бъдат изложени на опасност, когато тя достигне "екстремни дълбочини" в океана.

OceanGate завежда дело срещу него, като го обвинява за нарушаване на споразумение за конфиденциалност. Дейвид Локридж, на свой ред, решава да съди фирмата за неправомерно уволнение, като твърди, че е отстранен от работа, защото поставял въпроси за сигурността и тестовете.

Няколко месеца след началото на делото, двете страни сключват споразумение - условията му не са публично достояние.

От OceanGate твърдят, че проблемният прототип е заменен от батискаф с по-различен корпус, който е завършен чак през 2020-2021 г.

До момента спасителните екипи не са успели да открият изчезналата подводница и не е ясно каква е причината за загубата на контакт с нея.

Поведението на главния изпълнителен директор Стоктън Ръш (който също е на борда на изчезналата подводница) обаче подсказва за нетърпението му да вкара в употреба апарата въпреки критиките на независими експерти.

Основните критики на Дейвид Локридж през 2018 г. са насочени срещу технологията, която компанията е избрала за тестване издръжливостта на корпуса на "Титан".

Обвивката му от карбонови нишки е с дебелина от 12,7 см. Вместо да я обследват с цялостно сканиране на корпуса, OceanGate са прилагали техника за акустичен мониторинг, като анализират звуците, които корпусът издава при поставянето му под високо налягане.

"Това беше проблематично, защото този тип акустичен анализ може да покаже само кога даден компонент може да аварира - често става дума за милисекунди преди имплозия - и няма да засече дефекти, които са съществували преди поставянето на корпуса под налягане", се казва в жалбата на бившия мениджър.

Батискафът е проектиран да достига до дълбочина до 4000 м под морското равнище, за да може да прави огледи около останките на "Титаник".

Според Локридж обаче илюминаторът за пасажерите за проблемния прототип е сертифициран само за дълбочини до 1300 метра, а OceanGate отказвали да платят на производителя за изработка на илюминатор със сертификация за 4000 м.

Той твърди, че решението на компанията "поставя пътниците пред потенциална изключителна опасност в експериментален подводен апарат".

От OceanGate оспорват неговите заключения, като посочват, че Дейвид Локридж "не е инженер и не е нает или молен да изпълнява инженерни услуги по "Титан".

Той е отстранен, след като отказал да приеме уверенията от главния инженер на дружеството, че акустичният мониторинг и тестовият протокол са по-подходящи за засичане на неизправности, които сканирането на корпуса не би уловило.

През 2022 г. директорът Стоктън Ръш също защитава този тип анализ на сигурността. На конференция в Сиатъл той разказва, че е решил да поръча нов тип корпус от аерокосмически производител заради силния шум, който по-ранният прототип е издавал при изпитателно поставяне под налягане до 4000 м.

OceanGate са получили и още едно предупреждение през 2018 г., пише AP - този път от организацията "Общество за морски технологии". Членовете му пишат критично писмо до Ръш с призив да предостави подводницата си за тестове от независим оценител, преди да изпраща туристи на борда ѝ до дъното на Атлантическия океан.

Тогава директорът на OceanGate отказва да го направи. Година по-късно, през 2019 той се оплаква, че регулациите в индустрията на комерсиалните подводни апарати са толкова стриктни, че спират иновациите в сектора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Heineken отлагат събитието си "11 метра до Уембли"

18:55 - 10.05.2024
Важно днес

Новите управляващи в Скопие чакат нов кабинет в София, за да преговарят за отстъпки

ВМРО-ДПМНЕ продължава да е против признаването на българите като малцинство

18:30 - 10.05.2024
Важно днес

Как се пише и как се изговаря: правописният речник на БАН вече е онлайн

Около 2,4 млн. думи могат да се намерят в дигитализираното издание

15:52 - 10.05.2024
Кино и сериали

"Шогун" се прицели в награда за "Най-добра драма" и разбърка прогнозите за "Еми"

Ако промени категорията си, сериалът влиза в оспорвана битка с вече сочени за фаворити

15:20 - 10.05.2024
Бизнес

УниКредит сменя предварително дебитните карти на 1 млн. клиенти

Това е резултат от решение на централно ниво

15:16 - 10.05.2024
Важно днес

Русия започва офанзива срещу Харков и откри нов фронт във войната

Украйна твърди, че засега отблъсква руските сили, но сраженията продължават

15:15 - 10.05.2024