Въздухоплавателните власти проверяват защо Ryanair свали от борда майка и я раздели от семейството ѝ Снимка: © ГД ГВА

Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА) започва проверка срещу един от най-ползваните превозвачи - Ryanair. Тя ще търси обяснение защо компанията е свалила майка от борда на свой самолет и я разделила с 3-годишното ѝ дете и нейния съпруг.

За случая стана ясно по-рано от репортаж на Нова телевизия. Тричленното семейство е пътувало от София до Айндховен, когато персоналът на компанията обяснил на жената, че продадените билети са повече от местата в него - т.нар. overbooking. Затова тя е трябвало да остане.

Според разказа на потърпевшата, на нея не ѝ е било предложено нито обезщетение, нито билет за друг полет - каквито са изискванията.

"ГД ГВА се самосезира и вече е влязла в контакт с авиокомпанията за изясняване на причините, довели до ситуацията. Надзорният орган е призовал превозвача при ситуации на овърбукинг да бъде създавана необходимата организация, така че да не се допускат подобни случаи на разделяне на семейства", се казва в позицията на дирекцията.

Според европейското законодателство при отмяна на полет или невъзможност за осъществяването на такъв компанията дължи парично обезщежетение на пътника, която се определя в зависимост от разстоянието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024
Важно днес

По обвинение в тероризъм: Осъдиха 24-годишен руснак на 25 години затвор

Иля Бабурин е обвинен в палежа на

14:01 - 20.05.2024
Важно днес

Арестуваният кмет на Омуртаг ще обжалва решението на съда да касира избора му

Съдът касира избора за кмет на Омуртаг след сигнал от ДПС

12:39 - 20.05.2024