"Войникът" от Паметника на съветската армия всъщност е репресиран от комунистите българин Снимка: © Facebook/Ивайло Мирчев

Демонтажът на главната част от скулптурата на войника от Паметника на съветската армия даде повод за разкриване на истинската история на човека, който е позирал като прототип на образа.

Оказва се, че той не само не е руснак или воин, но и никога не би могъл да се идентифицира с "възхвала" на съветската окупация и последвалия тоталитарен режим.

Младото лице от фигурата се оказва на българин, репресиран от комунистическата власт след 9 септември 1944 г. и принуден да се прехранва като модел на студенти от Художествената академия.

Художникът Борислав Ждребев разказва в своя Facebook-профил за съдбата му:

"Бай Васил като млад. И той хем е бил репресиран заради семейството на родителите си, останал без работа, отвсякъде прогонван, тръгва да позира голо тяло в Академията, едва се е прехранвал. Та оттам го извикали и го накарали да стои с вдигната ръка, модел за паметника. Почти половин век по-късно, вече много остарял, той идваше да позира в Художествената гимназия, едната му ръка беше полупарализирана и си я наместваше с другата като сядаше", пише той.

Ждребев го описва като възпитан човек, който е обичал децата.

"Никакъв руски войник не би могъл да е бай Васил. Портрет на образован, невинно репресиран млад българин от проклетата комунистическа власт", казва той.

Пейо Колев публикува и образа му - вече възрастен. Той е имал възможността да го рисува като ученик в художествената гимназия.

"Някакъв стоицизъм се усещаше у него, като древен, страдален сфинкс. Каква ирония е, че е бил принуден да се издържа като модел, защото народната власт не му е давала да се развие и да работи, поради "неблагонадеждния" му произход. Въпреки това образът му е стоял почти 70 години на такава височина, гледайки света отгоре с усмивката, която му е била отнета. Липсата на блясък в очите му, които бяха сини, изглежда не беше се променила през целия му труден живот", казва Колев.

Още през август 2023 г. "24 часа" публикува сходни спомени от скулптора и дизайнер Константин Ачков, който също е познавал бай Васил.

Той разказва, че мъжът е бил син на адвокат на цар Борис III и затова е станал жертва на политически гонения след преврата на 9 септември 1944.

"Интелигентен - завършил беше философия, но и гонен здраво от комунистите, които не му давали да работи по специалността, той цял живот е бил учител по плуване, а след това модел", разказва Ачков.

Дори когато човекът е бил тежко болен, той е продължавал да идва при студентите-художници.

Според скулптора - същият бай Васил е позирал и като "лице" на друг известен съветски военен паметник, Альоша в Пловдив, въпреки че за него се твърдеше, че е правен по образа на истински войник от СССР.

"Разказваше ни и една безумна случка за един студент, който правел някаква “Пиета” - умиращ партизанин в ръцете на майка си, защото такава му била дипломната работа. И влиза проф. Иван Фунев, който бил с много тежък характер, и се скарва жестоко на студента: “Как може да гледа така тъжно?!” “Ами той, казва, умира - как да гледа? Не, отговорил му известният скулптор, комунистът не умира така! Комунистът, казва, ще се озърта до последно за враговете" - тук бай Васо много хубаво го имитираше, с присвити, злобни очи - “И ще го обърнеш композиционно, да гледа назад, нищо че умира, той трябва да гледа да не го изненада врагът в гръб", спомня си Константин Ачков.

Проф. Иван Фунев (1900 –1983) е ръководителят на колектива, който създава и многофигурните скулптурни композиции около Паметника на съветската армия с тема "възторжено посрещане на Съветската армия в България'. Мара Георгиева и Васка Емануилова са работили по трите големи фигури на пиедестала. Барелефите около постамента са на проф. Любомир Далчев и колективи, ръководени от Васил Зидаров и Петър Дойчинов.

Проф. Келбечева: "Признателният български народ" е едно клише на пропагандата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024