WSJ: Турция нарушава санкциите срещу Русия, продава стоки за оръжейната индустрия Снимка: © Getty

Турски компании продължават да изнасят за Русия електроника, резервни части и други стоки, необходими на въоръжените сили на Москва, която води война в Украйна, съобщи Wall Street Journal (WSJ), позовавайки се на свои източници. Тези действия са в нарушение на европейските и американските санкции, припомня изданието.

През 2022 г. най-малко 13 турски компании са изнесли за Русия стоки на стойност над 18 милиона долара, като в най-малко три от случаите става дума за доставка на стоки, произведени в САЩ. Купувачи са били 10 руски компании, твърди WSJ. Сред тях са дъщерно дружество на руската "Корпорация Тактическое Ракетное Вооружение", която произвежда въоръжение за флота, както и компанията "Промтехнология", специализирана в производството на огнестрелни оръжия.

Освен това от март до октомври миналата година турски фирми, заобикаляйки санкциите, са изпратили в Русия електрически генератори и други произведени в САЩ стоки на стойност още 15 милиона долара, твърди изданието.

Руските и турските власти все още не са коментирали публикацията.

Заради войната в Украйна, която Москва започна на 24 февруари, западните страни наложиха забрана за доставка на компоненти и технологии, които могат да бъдат използвани в производството на оръжия. Част от ограниченията са факт още от 2014 г., когато Русия незаконно анексира украинския полуостров Крим и започна военни действия в Донбас.

През август 2022 г. експерти от Британския кралски институт за изследвания в отбраната анализираха 27 вида съвременни руски оръжия, включително крилати ракети и комуникационни системи, които руската армия използва в Украйна. В изследваните образци специалистите са открили поне 450 вида вносни части, произведени в САЩ, Европа и Източна Азия. Въз основа на това експертите заключиха, че Русия продължава да заобикаля санкциите и да си набавя доставки, нужни за военнопромишления ѝ комплекс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024
Важно днес

Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти

Парламентът на Грузия окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

18:47 - 14.05.2024
Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

Първият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024