Зам.-министър напусна с критики срещу спорни назначения в "Информационно обслужване"

Благовест Кирилов подаде оставка като служебен зам.-министър на електронното управление - пост, който заемаше още от август 2022 г. насам.

Кирилов посочва, че причината за напускането на кабинета е свързана със спорни назначения в "Информационно обслужване" - държавното дружество, което традиционно брои резултатите от изборите.

"Една от основните задачи, които си поставих преди да приема поста в служебния кабинет, бе повече прозрачност в “Информационно обслужване” АД. За съжаление, това не се случи. Пример за това е изборът за независими членове на борда на директорите. Той не беше съобразен с класирането в конкурса, проведен от Агенцията за публичните предприятия и контрол", пише Благовест Кирилов.

В Търговския регистър се вижда, че на 10 февруари са попълнени две места в борда на директорите на "Информационно обслужване" - назначени са Дияна Томова и Николина Найденова.

Според информация на Mediapool - Найденова е съпруга на прокурор от ВКП. Името ѝ не присъства в други търговски дружества.

Дияна Томова има собственост в различни компании, които са свързани с консултантска дейност, но не с IT-индустрията. Към 2008 г. е била в съвета на директорите на столичното общинско дружество "Егида".

Томова и Найденова са се явили на конкурса за "Информационно обслужване", но са класирани на второ и трето място след Владимир Данаилов. Отново по информация на mediapool - става дума за бивш зам.-кмет на Столична община по дигитализацията и бивш директор на Фонда на фондовете, който обаче не е член на ГЕРБ и е от IT-бранша.

Останалите трима членове на борда на "Информационно обслужване" са наследени от ГЕРБ - с назначения след конкурс, проведен в последните месеци на управлението на Борисов.

"Във всяко свое действие се ръководя от желанието да има прозрачност на процеса, ефективност на резултатите, както и да се защити националната сигурност. Предстои провеждането на нови избори. За тяхното нормално протичане тези условия са ключови. Когато едно или повече от трите бъдат застрашени съществува риск за изборите. Организацията на вота е основна роля на служебния кабинет съгласно Конституцията на Република България и следва да е приоритет в работата му, казва още той.

Думите му бяха използвани от ръководството на БСП за атака срещу Румен Радев и Гълъб Донев.

От екипа на Корнелия Нинова публикуваха прессъобщение, в което обвиняват служебното правителство в "поредно недопустимо вмешателство в предстоящите извънредни избори" заради изнесените данни от Кирилов.

Самият Благовест Кирилов обаче опроверга интерпретациите на БСП:

"Опитите за очерняне на президента и дискредитиране на изборите са доста плосък прийом. Не, Корнелия, не напуснах, защото някой ще подмени изборите. МЕУ направи най-прозрачните избори преди 6 месеца. Стискам палци на колегите да го направят и сега. Аз ще следя и ще помагам при нужда", пише Кирилов в профила си във Facebook.

Той беше депутат от БСП 47 Народно събрание, но се противопоставяше на някои от спорните решения на групата - по-специално на опитите за връщане на хартиените бюлетини още в предпоследния парламент.

След падането на кабинета "Петков", той и Крум Зарков останаха извън листите на БСП и получиха позиции в изпълнителната власт под контрола на Румен Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Heineken отлагат събитието си "11 метра до Уембли"

18:55 - 10.05.2024
Важно днес

Новите управляващи в Скопие чакат нов кабинет в София, за да преговарят за отстъпки

ВМРО-ДПМНЕ продължава да е против признаването на българите като малцинство

18:30 - 10.05.2024
Важно днес

Как се пише и как се изговаря: правописният речник на БАН вече е онлайн

Около 2,4 млн. думи могат да се намерят в дигитализираното издание

15:52 - 10.05.2024
Кино и сериали

"Шогун" се прицели в награда за "Най-добра драма" и разбърка прогнозите за "Еми"

Ако промени категорията си, сериалът влиза в оспорвана битка с вече сочени за фаворити

15:20 - 10.05.2024
Бизнес

УниКредит сменя предварително дебитните карти на 1 млн. клиенти

Това е резултат от решение на централно ниво

15:16 - 10.05.2024
Важно днес

Русия започва офанзива срещу Харков и откри нов фронт във войната

Украйна твърди, че засега отблъсква руските сили, но сраженията продължават

15:15 - 10.05.2024