Как събитията в Израел и Газа "удариха" университета "Харвард" Снимка: © The Harvard Crimson

Един от най-престижните университети в света - "Харвард", се оказа засегнат от кървавата ескалация на конфликта в Израел и Ивицата Газа, след като на 7 октомври терористичната групировка "Хамас" извърши жестоко нападение над Израел, а държавата обяви състояние на война за първи път от 50 години и започна контраофанзива.

Причината - след нападението срещу Израел, в което само за ден бяха убити поне 1300 цивилни израелци, сред които жени и деца, а над 150 се оказаха заложници, палестински студентски групи в "Харвард" подписват декларация в подкрепа на палестинците. Те твърдят, че контраофанзивата е "геноцид".

Това се случва на фона на реакцията на целия цивилизован свят в защита на нападната страна.

Действията на студентските групи предизвика остра реакция от едни от най-големите компании. Те настояха имената на подписалите се да бъдат обявени от ръководството на университета и тези хора да влязат в "черен списък", за да е сигурно, че бизнесът няма да наема служители сред тях.

Съвместното изявление на студентските групи от Харвард предизвика национално възмущение - от федерални законодатели през главни изпълнителни директори от класацията Fortune 500 до някои от най-добрите учени на университета. Изявлението беше осъдено от повече от 4000 филиала на Харвард в две отворени писма.

През седмицата, откакто е публикувано, студенти, свързани с групи, които подписаха изявлението, се сблъскаха със заплахи и т.нар доксинг атаки. Една такава атака, например, представлява камион, който показва имена и лица на студенти и обикаля кампуса на "Харвард" в сряда, четвъртък и петък.

Висшето учебно заведение реагира уклончиво, не защити нито една от страните, не прие и наказателни акции срещу подписалите изявлението.

Така в събота над 1000 демонстранти се събраха в двора на реномираното учебно заведение. Те застават на страната на палестинците от Газа, докато се очаква израелско настъпление срещу "Хамас", и настояват висшето училище от Бръшляновата лига да е солидарно с тях.

Реакцията на бизнеса

Милиардерът Бил Акман, който ръководи един от най-големите хедж фондове, настоя Харвардският университет да оповести имената на студентите и организациите им, които са се подписали под въпросното писмо. Изпълнителни директори на големи компании поискаха студентите, участвали в подписката, да бъдат включени в "черен списък". Междувременно някои от тях се дистанцираха от спорния документ.

Човек не трябва да може да се крие зад щита на анонимността, когато отправя изявления, подкрепящи действията на терористите“, написа Акман в X (Twitter).

Главният изпълнителен директор на Pershing Square Capital Management заяви, че иска да се увери, че компанията му или други няма да наемат „по невнимание“ студенти, принадлежащи към групи от "Харвард", които защитават действията на "Хамас".

„Бих искал да знам, че никога няма да наема тези хора“, включи се и Джонатан Неман, главен изпълнителен директор на веригата ресторанти Sweetgreen.

Протестът

Съботната демонстрация в двора на "Харвард" е съвместно организирана от Харвардския бакалавърски комитет за солидарност с Палестина и палестинските студенти в университета. Митингът първоначално трябваше да се състои в петък вечерта, но е бил отложен от съображения за сигурност. По време на протеста говорител от комитета за солидарност с Палестина (КСМ) поиска "Харвард" да накара федералните служители да призоват за прекратяване на огъня в Газа и да разкрият преки и непреки инвестиции в компании, „съучастници в геноцида и нарушаване на човешките права спрямо палестинците“.

Рабеа Егбария, адвокат по правата на човека и сътрудник в Инициативата за религия, конфликти и мир на Харвардското училище за богословие, осъди усилията за тормоз и сплашване на студенти, говорещи в подкрепа на Палестина.

„Студенти от Харвард, които се осмелиха да говорят за живота на палестинците, са преследвани в кампуса. Ние отхвърляме твърденията, че когато палестинците говорят за живота си, това ги прави насилници", коментира Егбария.

„Няма да има мирно решение без справедливо решение“, добави адвокатът. Говорителят на КСМ също призова президентката на университета Клаудин Гей изрично да осъди атаките срещу студенти, подкрепящи Палестина.

„Трябва да осъдим и отхвърлим антипалестинския расизъм и тормоз, пред които са изправени студентите от "Харвард“, каза той.

Реакцията на университета

Във видео съобщение от четвъртък Клаудин Гей отхвърли призивите да назове и накаже студентите, които участват в съвместното изявление, подписано от КСМ и десетки други студентски организации. Изявлението нарича израелското правителство „изцяло отговорно“ за насилието.

Гей подчерта и ангажимента на университета към свободата на изразяване.

„Ние не наказваме и не санкционираме хора за изразяване на такива възгледи, но това е далеч от това да ги подкрепяме“, заяви тя.

По повод писмото, обвиняващо Израел за конфликта, професорът по право Лорънс Трайб смята, че мнозина студенти първоначално дори не са знаели какво подписват. Мнозина по-късно са оттеглили подкрепата си за текста.

Някои от студентите, които са били въвлечени в тази заблудена кампания, вероятно дори не са знаели, че подписват подобно изявление. Колкото и наивни и глупави да са били, смятам, че би било прекалена реакция да ги санкционираме за постоянно. Камо ли да публикуваме имената им и да намекваме, че всъщност са одобрили това, което терористите са направили на невинните израелци.“, написа Трайб.

Разнобой сред демонстрантите

Коджо Ачеампонг, съосновател на Организацията за съпротива на африканците и афроамериканците, каза на митинга в събота, че той е „в пълна подкрепа на съпротивата на Палестина срещу заселническия колониален режим на апартейд, който е Израел“. По думите му от "потисканите хора все се изисква да се оправдават за своите средства за освобождение".

Той направи сравнение с движенията срещу апартейда в Южна Африка и обясни как тогава Западът е наричал тези борци "терористи", а сега се наричат "освободители"

След митинга говорител на комитета за солидарност към Палестина (КСМ) обаче отрече думите на Ачеампонг.

Този конкретен човек, който говори, не е член на КСМ и не говори от името на КСМ. Ръководството на КСМ не е чело или преглеждало речите на ораторите преди митинга.

„Ние оставаме твърдо против насилието срещу цивилни и по никакъв начин не одобряваме каквото и да е послание, което толерира, мълчаливо или гласно, насилието срещу цивилни“, добави той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024