18 души са арестувани в Полша за шпионаж, включително за заговор за убийство на Зеленски Снимка: © Getty Images

18 души са арестувани в Полша в последните месеци по обвинения, че са шпионирали и планирали саботажи в полза на Русия и Беларус.

Сред намеренията на задържаните е имало и план за убийството на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това става ясно от думите на полския министър на вътрешните работи и администрацията Томаш Шемоняк, цитиран от Associated Press.

Според обвинението един от задържаните е търсил контакт с руснаци, участващи във войната в Украйна, като се е очаквало той да предаде подробна информация за стратегическо летище до границата на Полша с Украйна. Мъжът е арестуван в края на април.

Полските власти свързват и някои скорошни палежи или опити за палежи с руски агенти. Сред задържаните през последните месеци фигурират полски, руски и беларуски граждани - според документи на полските власти.

Десет от арестуваните са пряко свързани с планирането на различни форми на саботажи в цялата страна. Така например двама души са изправени пред съда по обвинения, че са били членове на руска шпионска група , която е подготвяла актове на железопътен саботаж в Полша през 2023 г. и е наблюдавала железопътни маршрути, използвани за транспортиране на оръжия и хуманитарна помощ в Украйна.

Според полските власти отделните саботажи са били част от по-широк план, който е включвал кибератаки, масово преминаване на мигранти от Беларус на полска територия и заплахи за сигурността на страната.

Саботажите и случаите на шпионаж в полза на Русия на територията на Полша, но и в цяла Европа зачестяват в последните месеци заради войната, която Русия води на територията на Украйна от февруари 2022 година.

В началото на май Москва отвори нов фронт, като започна мащабна сухопътна атака в района на Харков.

Снимка от пораженията на руска атака в Харков Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл попълва войската си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024