Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област Снимка: © Getty Images

Украйна обвини Русия, че при атака в района на Харков в събота целенасочено е обстрелвала цивилни.

Британският Guardian съобщава, че украински прокурори разследват като потенциално военно престъпление руски въздушен удар срещу жилищен район в Харков. При атаката бяха ранени шестима цивилни, включително 13-годишно момиче и 16-годишно момче.

Москва отрича умишлено да атакува цивилни, но убитите са хиляди, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година.

При руски обстрел са били убити и трима цивилни в Волчанск.

„Битката в района на Волчанск продължава“, съобщават от въоръжените сили на защитата на Украйна. Градът до голяма степен е в руини. Руската офанзива в Харков започна миналата седмица и Москва успя да да окупира няколко погранични села в Харковска област.

Според британската BBC Русия все повече използва „планиращи бомби“ – евтини, но силно разрушителни боеприпаси – за напредване на офанзивата си в Украйна.

Смята се, че повече от 200 от тях са били използвани само за седмица, за да ударят северния украински град Волчанск по време на настъплението на Русия в района до Харков.

Според президента Володимир Зеленски повече от 3000 подобни бомби са били хвърлени над страната само през март.

Масовото използване на планиращи бомби от Русия е сравнително нов подход, който се оказва опустошителен за украинските сили през последните месеци, разказва британската обществена телевизия.

Този тип бомби са изградени чрез добавяне на сгъваеми крила и сателитна навигация към старите съветски бомби. Те са евтини, но разрушителни, отбелязва медията.

В публикуван наскоро доклад на Центъра за анализ на европейската политика (CEPA) именно този тип бомби те са били решаващи при превземането на ключовия източен град Авдиевка.

Сега Русия използва планиращи бомби, за да атакува северния град Харков.

Русия е в състояние да складира планиращи бомби в големи количества, защото те се произвеждат доста лесно.

„Експлозивната част е по същество конвенционална свободнопадаща желязна бомба, от която Русия има стотици хиляди в склад от съветския период“, казва проф. Джъстин Бронк, специалист по въздушни сили и военни технологии в Кралския институт на обединените служби.

Прикрепена сателитна система за насочване позволява на този тип насочване на стационарна позиция със сравнително висока точност.

Според проф. Бронк механизмът на бомбите дава на руснаците голяма част от функционалността на ракета за милиони долари, но за малка част от цената.

Той казва, че плъзгащи се комплекти - които се произвеждат масово и са доста прости механично - се добавят към съветските бомби, от които руснаците имат изобилие - което означава, че цената може да бъде "някъде от порядъка на $20 000 до $30 000.

Освен евтини, въпросните бомби са и силно разрушителни, отбелязва медията и допълва, че това поставя Украйна в по-трудно положение за защита .

Преди ден украинският президент Володимир Зеленски заяви, че очаква Русия да засили настъплението си в североизточната част на страната и предупреди, че Киев разполага само с една четвърт от необходимата му противовъздушна отбрана, за да удържи фронтовата линия. Той отново призова съюзниците да изпратят повече противовъздушна отбрана и изтребители.

По думите му в момента ситуацията в Харков е под контрол, но не е "стабилизирана".

Според анализ на информационна агенция "Франс прес" Москва е завзела 278 кв. км от украинската територия между 9 и 15 май - числата се базират на данни от Института за изследване на войната (ISW). Това е най-голямата териториална придобивка на Русия в рамките на една военна операция от средата на декември 2022 г. насам.

Снимка от фронта на войната в Харков НАТО не очаква руски пробив в Харков, но ситуацията остава "много трудна"

Руски паравоенни се сражават на страната на Украйна в Харков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024