Руски паравоенни се сражават на страната на Украйна в Харков Снимка: © Getty Images

Руска паравоенна организация, която е против руския президент Владимир Путин и политиката на Кремъл, се сражава на страната на Украйна в тежките битки в Харковска област. Миналата седмица Москва започна мащабна сухопътна атака в района на Харков и отвори нов фронт на войната.

Бойците доброволци от Легион „Свобода за Русия“, които се бият на страната на Киев, разказват пред агенция Reuters, че ситуацията в областта е сложна и има бой на близо всеки 10 минути.

Украйна е изпратила подкрепления, включително Легиона и две други групировки, съставени от руски граждани, за да засили отбраната срещу руското настъпление в северната украинска област.

„Месомелачката, в която те все още изпращат хората си, е невъобразима“, разказва минометчик от Легиона Вини, докато описва руските загуби в опитите на пехотата на Кремъл да навлезе още по-навътре в Украйна.

И двете страни в конфликта съобщават, че противникът им търпи тежки загуби, но информацията няма как да бъде проверена от независими източници, отбелязва Reuters.

Заместник-командирът на Легион „Свобода за Русия“ Максимилиан Андроников, познат с позивната си Цезар, заявява, че руските войници са станали по-иновативни.

Той разказва, че руските сили все по-често правят въздушни удари с бомби, тежащи стотици килограми. Русия има големи запаси от сравнително евтини авиобомби, останали от съветско време, отбелязва агенцията..

Руското настъпление към градовете Липци и Вовчанск, разположени северно от втория по големина град на Украйна Харков, започна в петък.

„Врагът има предимство в живата сила, макар и да няма толкова бойни машини, както преди“, заяви Андроников.

Според него руските сили изпращат видимо по-малко бронирани машини, но са способни да изстрелват в пъти повече артилерийски снаряди и дронове от украинските сили.

Според него ограниченията, поставени от някои украински съюзници върху използването на техните оръжия за удари по Русия, възпрепятстват Киев да отвърне на атаките на северния фронт, където линиите са на няколко километра от руската територия.

Във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Киев в знак на солидарност с Украйна, която се бори да отблъсне тежките руски бомбардировки по североизточната си граница.

Това е първото посещение на високопоставен американски служител в Украйна, след като Конгресът прие дълго отлагания пакет от военна помощ за страната в размер на 61 млрд. долара миналия месец.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024