НАТО не очаква руски пробив в Харков, но ситуацията остава "много трудна" Снимка: © Getty Images

Сраженията в района Харков продължават, но военното ръководство на НАТО не очаква руските войници да пробият в украинската област.

"Руснаците не разполагат с необходимата численост на войските за стратегически пробив", каза главнокомандващият на войските на НАТО в Европа Кристофър Каволи след среща на военните началници на страните членки.

По думите му руските войски също така "нямат уменията и способностите" да извършат толкова голям пробив и вече претърпяват няколко загуби в региона.

"Аз съм в много близък контакт с нашите украински колеги и съм уверен, че те ще издържат линията на фронта", каза Каволи.

Руската офанзива в Харков започна миналата седмица и Москва успя да да окупира няколко погранични села в Харковска област. Украинският президент Володимир Зеленски определи сраженията като "много трудни", но увери, че ситуацията е "под контрол".

В канала си в Телеграм той заяви, че украинските войници "нанасят значителни загуби на окупатора".

"Въпреки това ситуацията в района остава изключително трудна. Ние подсилваме нашите части", допълни Зеленски.

Губернаторът на Харков Олег Синегубов заяви, че армията се опитва да "стабилизира" фронтовата линия в региона и е успяла частично да спре руското настъпление.

Според анализ на информационна агенция "Франс прес" Москва е завзела 278 кв. км от украинската територия между 9 и 15 май - числата се базират на данни от Института за изследване на войната (ISW). Това е най-голямата териториална придобивка на Русия в рамките на една военна операция от средата на декември 2022 г. насам.

От изказването на главнокомандващия на войските на НАТО стана ясно, че предстои да пристигне допълнителна военна помощ за Киев. В момента украинците получават "големи количества боеприпаси, системи за противовъздушна отбрана с малък обсег и бронирана техника", подчерта Каволи.

През април Конгресът на САЩ одобри пакет от помощ на стойност 61 млрд. долара за украинската армия, след като проектът беше блокиран с месеци заради вътрешнополитически спорове.

Ръководителят на военния комитет на НАТО Роб Бауер подчерта, че се очаква в Киев да пристигне и помощта от Германия, която включва трета система за противовъздушна отбрана Patriot.

В сряда руският президент Владимир Путин заяви, че войските му напредват по "всички фронтове". Военни анализатори твърдят, че Москва може би се опитва да принуди Украйна да пренасочи войските си от други горещи точки.

Още по темата:

Снимка от войната в Харков, Украйна, Украинските войски се изтеглят от някои части в Харков след руската офанзива


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024