2 г. след наводненията в Карловско: Държавата и кметовете се карат за пари

38 милиона лева, които кметовете в Карловско очакват от държавния бюджет за възстановяване на щетите от голямото наводнение, няма да бъдат платени от правителството.

Причината е в неразбирателството между кабинета и местните власти за отчета на направените разходи.

В сряда кметовете на Карлово и селата Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново обявиха, че ще затворят за един час Подбалканския път и прохода Троян – Кърнаре в знак на протест.

Те настояват държавата да отпусне 38 000 520 лева за възстановяване на разрушените от бедствието мостове, улици и дерета.

До момента правителството е одобрило 17,6 млн. лв. по вече направени плащания, но според кмета на Карлово Емил Кабаиванов сумата за възстановяването на щетите от бедствието е над 75 млн. лв.

Съмненията за това как са изразходени досегашните средства обаче са не само сред централните власти, но и сред местните жители, както разказва в. "Сега". Според медията - има данни за безотчетни плащания, несъобразени с нуждите на пострадалите хора.

Пращани са сигнали до прокуратурата дали аварийните разходи наистина са изразходвани по предназначение (разследването не е завършило). Има мнения, че ремонтите се вършат некачествено (например дерета се бетонират без прагове за регулиране на отока), пише "Сега".

Служебният премиер Димитър Главчев също предупреди, че няма как кметовете да очакват 38 милиона лева от държавата.

Досега те са отчели разходи за 24 милиона, а отчетите са пристигнали едва вчера.

"Областният управител трябва да изрази становище, а след това междуведомствената комисия ще се събере, за да отпусне възможните средства в рамките на бюджета. Няма как обаче да са 38 милиона", казва Главчев.

Въпросната междуведомствена комисия не е заседавала от декември 2023 г., а тя би трябвало да отговаря за организирането на помощта за наводнените села.

Бедствието се случи през септември 2022 г., като пострадаха стотици имоти в пет карловски села - най-засегнати бяха Богдан, Каравелово и Слатина.

Наводнението стана повод за мобилизиране на силна доброволческа вълна, като хора от цяла България се включиха в първите седмици за разчистване на селата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024