20% от високорисковите пациенти в България продължават да пушат цигари: Има ли алтернатива и каква е тя

В света има над 1 милиард пушачи. Всички те са изложени на висок риск от сърдечно-съдови, респираторни и атеросклерозни заболявания. Само 8% от тях успяват напълно да се откажат от вредния си навик, макар че доста повече имат желание да го направят, но не могат.

Алтернатива за потребителите на конвенционалните цигари има и тя става все по-популярна – това са електронните цигари и нагреваемите изделия. При тях рискът от излагане на вредните химикали, които се съдържат в цигарите, е значително намален. И много хора успяват да направят прехода от конвенционалния продукт към по-малко вредния - над 70% от пушачите в световен мащаб, които преминават към тях, спират изцяло цигарите.

Тези данни бяха изнесени по време на втората медийна среща на тема „Намаляване вредата от тютюна“. Тя се проведе на 28 септември в Несебър като част от X Юбилейна научна конференция „От науката до леглото на болния. Новите реалности в условията на пандемия“.

20% от високорисковите пациенти в България продължават да пушат цигари: Има ли алтернатива и каква е тя

На срещата проф. Георги Момеков - председател на УС на Българското научно дружество по фармация, и кардиологът проф. Борислав Георгиев, който беше модератор на дискусията, дадоха интересни и подкрепени с доказателства обяснения защо преминаването към е-цигари и нагреваеми изделия е ефективен начин за намаляване на вредата от тютюнопушенето.

„В България 20% от високорисковите пациенти продължават да пушат цигари. В някои страни се наблюдава намаляване на цифрите в това отношение, не и при нас“, каза проф. Борислав Георгиев – началникът на Клиника по кардиология в Националната кардиологична болница.

Последното изследване за пушачите у нас е на „Евробарометър“ от 2020 г. и показва, че 38% от населението над 15-годишна възраст пуши. Лекарите са дали своите становища за стратегия за намаляване на вредата от тютюнопушенето, но в момента тя все още се изготвя от Министерството на здравеопазването.

„Със сигурност нагреваемите продукти водят до справяне с проблема с пасивните пушачи. Пасивното пушене се премахва“, каза проф. Георгиев.

В дискусията чрез онлайн връзка се включиха експерти като унгарския лекар д-р Емил Толди-Шедел, австрийският пулмолог д-р Волфганг Поп и руският кардиолог проф. д-р Виктор Гуревич.

20% от високорисковите пациенти в България продължават да пушат цигари: Има ли алтернатива и каква е тя - Георги Момеков, Борислав Георгиев - Д-р Толди-Шедел,

Д-р Толди-Шедел, който е генерален директор на болница „Св. Ференц“ в Будапеща, изнесе данни, че една трета от смъртните случаи след сърдечно-съдови заболявания се дължат на пушенето. В цигарения дим има над 7000 химически вещества като въглероден окис, никотин и тежки метали, които сериозно увреждат артериите. При пушачите се покачва и лошият холестерол – той е средно с 3% повече при тях в сравнение с непушачите. Сърдечно-съдовите болести, до които пушенето може да доведе, са коронарна исхемична болест на сърцето, аритмия, сърдечна недостатъчност, заболяване на аортата и други.

„Над 48% от пациентите с коронарна болест продължават да пушат, това важи и за над 70% от тези с периферна артериална болест, и за над 50% от хората с прекаран инсулт. Те са пристрастени към никотина“, каза д-р Толди-Шедел.

„Алтернативата са е-цигарите и нагреваемите изделия. Доказано е, че при тях броят на вредните химически вещества е далеч по-малък“, смята председателят на Медицинското общество за намаляване на вредата в Унгария.

Проф. Виктор Гуревич заяви, че преминаването на пушачите към нагреваеми изделия намалява атеросклерозните заболявания.

обикновени цигари, цигари с нагряване разлики

„Има алтернативи като Varenicline (Champix) и бупропион (инхибитор), които могат да са близки до ефикасността на нагреваемите системи. Със сигурност обаче нагреваемите изделия създават по-малко рискове за здравето в сравнение с цигарите. Противниците им заявяват, че с тях се продължава приемът на никотин, дългосрочните ефекти не са докрай познати, а двойната употреба на цигари и нагреваеми продукти няма да помогне“, каза кардиологът от Държавния университет в Санкт Петербург.

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) обаче заявява, че нагреваемите изделия нагряват, а не горят тютюна, и така значително намаляват излагането на вредни вещества. Пълното преминаване от цигари към нагреваемите изделия излагат организма на 15 по-малко вредни химикали, твърди американският регулатор, позовавайки се на най-скорошните проучвания.

Проф. Волфганг Поп – вицепрезидент на Австрийски зелен кръст за превантивна медицина – заяви, че системите за нагряване са продукти с много по-малко токсични вещества спрямо цигарите и водят до намаляване на инфекциите, а също така на риска от рак на белия дроб и от хронично обструктивна белодробна болест (ХОББ).

„При нагреваемите изделия има от 90 до 99% намаляване на токсичните вещества спрямо цигарите, според СЗО и FDA. Животът може да се увеличи средно с 5 г. при преминаване от цигари към тях“, показа в презентацията си пулмологът от Медицински център „Дьоблинг“.

Той обясни връзката между пушенето и респираторните заболявания с данните от Швеция – страната с най-малко такива инфекции в Европейския съюз, която в същото време е и с най-нисък процент активни пушачи.

„Тютюнопушенето е порок. Българите обаче, изглежда, не ги е страх от опасните болести, които то води със себе си“, смята проф. Георги Момеков.

нагреваемите тютюневи изделия, никотинови цигари, разлики,

„Никотин-заместващите продукти като бупропион поддържат абстиненция в краткосрочен план, но не и в дългосрочен. Не никотинът е основна причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето, като инсулт, ХОББ, рак и други. При цигарите има твърди въглеродни частици, които са „бомба“ за организма, защото по повърхността си носят токсини, оставащи в белия дроб. При нагреваемите тютюневи изделия има константно по-ниска температура от цигарите, няма твърди въглеродни частици, токсичните вещества са намалени. 90% от аерозола им е съставен от вода и глицерин. Количеството никотин между двете е съпоставимо“, обясни той.

Според FDA пълното преминаване от цигари на нагреваеми продукти намалява риска от излагане на вредни и потенциално вредни вещества. „Изводът е, че не трябва да има смесен подход – на конвенционални цигари и употреба на нагреваеми продукти, защото от него няма смисъл“, казва проф. Момеков.

Според прочуване на Националния институт по обществено здраве на Нидерландия от 2018 – при нагреваемите изделия има от 10 до 25 пъти по-ниски нива на вредни химикали. Подобни данни показват още Агенцията по обществено здраве на Англия и Федералният институт за оценка на риска в Германия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024