33-годишен мъж почина с Covid, след като всички болници отказват прием и съдействие Снимка: © Getty Images

33-годишен мъж с доказан Covid-19 е починал на 30 октомври, след като четири часа е чакал линейка на Спешна помощ в София. Новината съобщиха от "Медик Транс Асист" (частна линейка) във Facebook.

Мъжът е бил на домашно лечение, но състоянието му се е влошило. Близките му се обадили на тел. 112 около 18:30 ч.. Поискали линейка, но тя така и не пристигнала заради множество пациенти, които също чакат. След това се обадили на частна линейка, но оттам им съобщили да намерят място в болница и тогава пациентът ще може да бъде транспортиран.

Разиграват пациент с Covid заради документ за PCR, лекарят напуска България

Около 21:00 ч. близките на 33-годишния мъж са открили легло, но когато частната линейка пристига, медиците трябва да окажат на пациента КПР - кардиопулмонална ресусцитация, за да съхранят живота му. Не успяват да го спасят.„Днес в 22.05 часа, въпреки проведената 25 минутна КПР, един 33 годишен мъж загуби битката с Covid-19, след като 4 часа не се намери екип на ЦСМП-София, който да го посети по подаден сигнал на 112 в 18 часа и многократните последващи позвънявания от брат му“, написаха от частната линейка "Медик Транс Асист".

Междувременно близка на починалото момче разказа пред dir.bg цялата хронология на злополучния ден:

"Около 16-17 часа следобед той се почувства вече много зле, кръвното му падна изключително много - 50 на 90, беше замаян и каза че започва да диша тежко. И оттогава се започнаха мъките с това да намерим къде да го приемат."

Решават да започнат първо в частните болници, защото знаят, че държавните със сигурност са препълнени. Първо позвъняват на Софиямед, на телефона на спешното отделение, където вдига една жена, която им казва, че докторът в момента е зает и да се обадят по-късно.

След това звънят в Токуда, от където им казват, че има разпределителен център и трябва да се обадят там. "През цялото време аз се опитвах да намеря телефони на този център, дежурен телефон на РЗИ, някакъв спешен телефон или списък на болниците с COVID отделения, но без резултат.", пише жената.

В 18.30 звънят на 112 и продължават да търсят по телефона болница, която да приема младия мъж. Обаждат се в "Пирогов", "Александровска", "Исул" и "Първа градска болница", като едва от последната дават контакт на разпределителния център.

"От Центъра ми казаха, че никъде в цяла София няма свободни легла, не могат да му направят преглед и в момента две линейки седят и чакат с пациенти вътре да се освободи някъде легло. Как се освобождават легла в 19 часа не знам и не искам и да си помислям.", продължава разказа жената. Продължава чакането на линейката и звъненето отново по болници. От "Пирогов" казват: "и да го докарате, няма да го приемем".

"Продължихме да чакаме и да се опитваме да се свържем с някоя болница, по препоръка на наши познати звъннахме и в Четвърта градска, откъдето ни потвърдиха, че имат легла и може да го закараме с частна линейка. Веднага викнахме линейката, човекът каза, че ще дойде до 20 минути. Обадихме се отново в Четвърта градска, за да потвърдят, че ще го приемат, за да не го разкарваме в това състояние от болница на болница. 15 минути по-късно съквартирантът му, който е контактен с него и също беше под карантина, ни се обади, че вече диша много трудно и е припаднал. Приятелят ми не издържа и се качи (екипиран с маска, защото това имахме под ръка), за да види какво се случва. Частната линейка дойде може би 2-3 минути след това и човекът много бързо се качи. Но вече твърде късно. Правили са му сърдечен масаж около 20 минути, човекът от частната линейка е звъннал веднага на спешна помощ да им каже, че положението е много критично. Може би 40 минути след цялата случка, най-после дойде и държавната линейка - 4 часа (18:30 - 22:30) след подаване на сигнала. И то само за да констатират смъртта и да кажат, че нищо не могат да направят.", завършва разказа си познатата на починалия млад мъж.

След репортажа на БНТ: Ангелов иска оставката на директора на Четвърта градска

Причината за ненавременната реакция – множеството сигнали и липсата на достатъчен брой линейки. Това съобщиха от Центъра за спешна помощ в София пред bTV и отбелязаха, че това се случва вече седмици наред. Пред БНТ казаха, че само вчера, за едно 12-часово дежурство, на 18 линейки е имало 418 повиквания. От тях половината са били за адреси на болни с Covid.

"За да се изпълнят тези адреси - 418 - една линейка трябва за един час да извърши 3 и половина или, да го кажем общо, 4 адреса", каза говорителят на Спешна помощ-София Катя Сунгарска, цитирана от националната телевизия. Това време не е достатъчно дори за придвижване от точка А до точка Б.

"От всеки час остават по два адреса и те се натрупват. В края на деня, на дневната смяна бяха оставени за изпълнение 101 адреса от нощната смяна само за Covid", добави тя.

„След всяко ходене на такъв адрес, линейката се прибира и се дезинфекцира за 50-60 минути. Абсолютно невъзможно е да се смогне“, каза Сунгарска, цитирана от bTV.

Според нея проблемът е на национално ниво и не е в броя на линейките, а в липсата на лекари. "Кадровият дефицит е от много години. Натискът е огромен и част от него идва и от хора, които казват, че линейките закъсняват. Колкото и да молим за помощ, липсата на медици се забелязва в цялата здравна система", каза тя пред "Дневник". "Няма как на държавно ниво да се разреши кадровия дефицит".

Министерството на здравеопазването ще започне проверка по случая.


Разпространението на Covid у дома става по-бързо от очакваното

На гости, в бара или в класната стая: Кога Covid-19 става най-опасен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024