Първата в света 3D-принтирана ракета излетя... но не достигна орбита (Видео) Снимка: © Getty Images

Първата в света ракета, изработена в голяма степен от 3D принтер, излетя успешно за първи път. Terran-1 напусна стартовата площадка в Кейп Канаверал, Флорида, и се издигна в небето. Това обаче продължи само няколко минути преди ракетата да падне обратно на Земята.

Летателният обект, който е висок близо 34 м, е разработен от базираната в Калифорния стартираща компания за космически технологии Relativity Space. Около 85% от цялата му структура е произведена с помощта на адитивни производствени техники (3D печат).

В космическата индустрия тези процеси се използват за производство на всякакви компоненти, но приложението им в Terran-1 е от друг мащаб. Relativity Space е проектирала свои собствени машини, за да произведе големи и малки части - от резервоари до двигатели. Компанията заяви, че крайната ѝ цел е повече от 95% от ракетата да бъде отпечатана на 3D принтер.

Ракетата излетя от станцията на американските космически сили Канаверал малко преди 23:30 ч. местно време. Задвижвана от свръхохладен метан и кислород, тя пламна в ярко синьо-зелено на фона на нощното небе.

След като най-долната част на ракетата изразходи горивото си, тя се отдели от горната степен на ракетата. Но двигателят, предназначен за задвижване на тази част, се запали само за кратко, оставяйки ракетата без достатъчно мощност, за да достигне орбита.

При първия си полет ракетата Terran-1 не носеше пътници или товар. Вместо това тестовата мисия, която носи името "Успех, забавлявай се", имаше за цел да даде възможност на инженерите да проучат как работи ускорителят на стартовата площадка и по време на пътуването му в Космоса.

"Никой досега не се е опитвал да изстреля 3D-принтирана ракета в орбита и макар че днес не успяхме да стигнем докрай, събрахме достатъчно данни, за да покажем, че летенето с 3D-принтирани ракети е възможно", каза Арва Тизани Кели, технически ръководител на програмата за тестване и изстрелване в Relativity Space.

Първото изстрелване на Terran 1 беше отлагано на няколко пъти поради технически проблеми с ускорителя. Компанията беше принудена да се откаже от първия си планиран опит този месец, след като беше открит проблем с температурата на горивото във втората част на технологията.

Проектът на Relativity Space е особено амбицизозен. Ракети с 3D отпечатани части са летели в космоса и преди, но ускорителят на компанията е първият, който е изработен почти изцяло с 3D печат. От дружеството посочват, че 3D принтирането може да направи по-евтино изграждането на ракети и производството на космически капсули и други компоненти за мисии до Луната и отвъд нея.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024