Снимка: © Ина Ангелова

Четирима служители на МВР са привлечени към наказателна отговорност във връзка с полицейското насилие под колоните на Министерски съвет по време на протестите през 2020.

Новината съобщиха от Софийската районна прокуратура – два дни след като в Народното събрание бяха излъчени непоказвани дотогава брутални кадри на полицейски побой над граждани.

„В хода на разследването са разпитани множество свидетели, изискани и приобщени са записи от видеокамери, включително записът от камера „под колоните на МС“. Изготвена е видео-техническа експертиза от експерти от СДВР. Изискани и приобщени са медицински и други относими документи. Назначени и изготвени са съдебно-медицински експертизи. Привлечени към наказателна отговорност до момента са четири лица – служители на Министерство на вътрешните работи към датата на извършване на деянието“, съобщават от прокуратурата, без да назовават имена.

Под ръководството и надзора на СРП са образувани 65 броя досъдебни производства във връзка с хулигански действия и причинени телесни повреди по време на протестите през лятото на 2020 г. 24 от тях вече са приключени и внесени в съда. С влязъл в сила съдебен акт са осъдени 4 лица, казват още от ПРБ.

Разследването на прокуратурата продължава и е взето на специален надзор.

Държавното обвинение е било запознато със записите от камерите още преди година, но те не са довели до разследване, пише в. "Сега". Това се вижда от съдебно решение по административно дело от август 2020, заведено от полицая Андон Андонов, наказан със забрана за повишение заради упражненото насилие.

Изданието цитира документите от делото, в които се посочва извършена дисциплинарна проверка, установила нерегламентирани действия на Андонов - тогава началник на сектор към отдел „Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред" при СДВР“. Точно по това време е направена и експертиза на 2 файла, съдържащи „заснети с горен ракурс от една камера, видео изображения без звук с наличие на индикации за дата 07-10-2020 Fri и час от 22:30:08 до 23:30:58 часа“. Камерите са разположени на фасадата на сградата на МС, което означава, че съвпадат със записите, показани в Народното събрание миналия петък.

Във вторник ще се проведе извънредно заседание на 46-ото Народно събрание, на което ще се изясняват обстоятелствата около новите разкрития.

Засега е предвидено изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков, но от „Демократична България“ ще внесат искане за изслушване и на главния прокурор Иван Гешев.


"Този побой е срам за държава от ЕС": Евгени Марчев си припомни полицейското насилие година по-късно

Само БНТ не излъчи кадрите с насилие над протестиращи - поради "етични съображения"

ДБ иска изслушване на Гешев на извънредното заседание и оставки на Маринов и Терзийски като депутатиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени