4 служители на МВР са с повдигнати обвинения заради насилието по време на протестите Снимка: © Ина Ангелова

Четирима служители на МВР са привлечени към наказателна отговорност във връзка с полицейското насилие под колоните на Министерски съвет по време на протестите през 2020.

Новината съобщиха от Софийската районна прокуратура – два дни след като в Народното събрание бяха излъчени непоказвани дотогава брутални кадри на полицейски побой над граждани.

„В хода на разследването са разпитани множество свидетели, изискани и приобщени са записи от видеокамери, включително записът от камера „под колоните на МС“. Изготвена е видео-техническа експертиза от експерти от СДВР. Изискани и приобщени са медицински и други относими документи. Назначени и изготвени са съдебно-медицински експертизи. Привлечени към наказателна отговорност до момента са четири лица – служители на Министерство на вътрешните работи към датата на извършване на деянието“, съобщават от прокуратурата, без да назовават имена.

Под ръководството и надзора на СРП са образувани 65 броя досъдебни производства във връзка с хулигански действия и причинени телесни повреди по време на протестите през лятото на 2020 г. 24 от тях вече са приключени и внесени в съда. С влязъл в сила съдебен акт са осъдени 4 лица, казват още от ПРБ.

Разследването на прокуратурата продължава и е взето на специален надзор.

Държавното обвинение е било запознато със записите от камерите още преди година, но те не са довели до разследване, пише в. "Сега". Това се вижда от съдебно решение по административно дело от август 2020, заведено от полицая Андон Андонов, наказан със забрана за повишение заради упражненото насилие.

Изданието цитира документите от делото, в които се посочва извършена дисциплинарна проверка, установила нерегламентирани действия на Андонов - тогава началник на сектор към отдел „Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред" при СДВР“. Точно по това време е направена и експертиза на 2 файла, съдържащи „заснети с горен ракурс от една камера, видео изображения без звук с наличие на индикации за дата 07-10-2020 Fri и час от 22:30:08 до 23:30:58 часа“. Камерите са разположени на фасадата на сградата на МС, което означава, че съвпадат със записите, показани в Народното събрание миналия петък.

Във вторник ще се проведе извънредно заседание на 46-ото Народно събрание, на което ще се изясняват обстоятелствата около новите разкрития.

Засега е предвидено изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков, но от „Демократична България“ ще внесат искане за изслушване и на главния прокурор Иван Гешев.


"Този побой е срам за държава от ЕС": Евгени Марчев си припомни полицейското насилие година по-късно

Само БНТ не излъчи кадрите с насилие над протестиращи - поради "етични съображения"

ДБ иска изслушване на Гешев на извънредното заседание и оставки на Маринов и Терзийски като депутати



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024