50 срещу 49 - Демократите спечелиха Сената Снимка: © Getty Images

Демократическата партия запазва контрола си във федералния Сенат на САЩ, след като действащият сенатор демократ в Невада Катрин Кортес Масто е преизбрана на междинните избори.

Кортес Масто изпреварва с малка разлика опонента си от Републиканската партия - Адам Лаксолт, бивш главен прокурор на щата, подкрепян от експрезидента Доналд Тръмп.

С победата на Масто демократите ще имат половината гласове в 100-местната горна камара на Конгреса. Вицепрезидентът Камала Харис обаче, която по конституция оглавява заседанията на Сената, може да накланя везните в ползва на Демократите при изравнен вот. Новият състав на американския Сенат ще положи клетва на 3 януари.

Очаква се след няколко дни да станат известни резултатите в изборите за членове на 435-местната Камара на представителите, за да се разбере коя партия ще има мнозинство в нея. Републиканската партия все още има добри шансове да се сдобие с мнозинство там.

Победата на демократите в Сената вероятно ще предизвика нови взаимни обвинения в републиканските кръгове за това кой е виновен за лошото представяне.

Партията се надяваше на "червена вълна", която да обхване САЩ и да предаде горната камара на Конгреса в техните ръце. Вместо това - с няколко изключения, като Флорида - вълната беше по-скоро измамна.

Голямо внимание беше насочено към Тръмп, след като той подкрепи десни или известни кандидати в няколко ключови щата, които загубиха, като популярния ТВ-водещ д-р Мехмет Оз в Пенсилвания.

Някои видни републиканци открито призоваха Тръмп да не се явява на изборите през 2024 г., каквато заявка се очаква той да направи през следващата седмица.

Самият Тръмп нападна популярни републикански фигури, които могат да са му конкуренти като кандидат-президенти, като губернатора на Флорида Рон ДеСантис, който беше рядък пример за почти безапелационен успех на Републиканците по време на междинните избори.

ДеСантис бе преизбран с 20-процентова преднина пред съперника си, като събира голяма подкрепа от испаноговорящите общности и райони с повече регистрирани избиратели - Демократи, отколкото Републиканци.

ДеСантис се прочу по време на Covid-пандемията с отказа да налага мерки за локдаун в щата въпреки високата заболеваемост.

При гласуването на 8 ноември Тръмп предупреди ДеСантис, че "знае повече неща за него от съпругата му" и че някои от тях "не са особено ласкави".

Победата на Демократите в Сената също така е стимул за президента Джо Байдън, след като партията му се опровергаха непосредствените страхове, че спадащият му рейтинг на популярност в съчетание с електорат, ударен от висока инфлация, ще се материализират като наказателен вот на изборите.

Демократите разбиха и устойчивия модел, че партията, която държи Белия дом, често губи тежко на междинните избори. До този момент в Сената имаше 50 демократи, 48 републиканци и 2-ма независими.

„Невероятно съм доволен от избирателната активност“, каза президентът Джо Байдън в неделя сутринта в камбоджанската столица Пном Пен, където присъства на срещата на върха на Асоциация на страните от Югоизточна Азия. По думите му политическите опоненти в лицето на Републиканската партия ще трябва да изберат „кои са те“. Байдън завърши с това, че сега фокусът му е върху надпреварата за Сената на Джорджия.

Ако на балотажа в Джорджия на 6 декември сенаторът демократ Рафаел Уорнък, победи републиканския си съперник Хершъл Уокър и бъде преизбран, тогава Демократическата партия ще има 51 срещу 49 гласа.

Какво представляват междинните избори в САЩ и защо са важни?

САЩ провежда общи избори на всеки четири години - точно в средата на президентския мандат и именно заради това се наричат междинни. Гражданите гласуват за членове на 435-местната долна камара на Конгреса (Камара на представителите), 35 от 100-те членове на Сената (Горната камара). Сега ще бъдат избрани и 36 губернатори в отделните щати. Гражданите гласуват както на място в избирателните секции на деня на вота, така и по-рано, с включена опция за гласуване и по пощата.

Изходът от надпреварите за Камарата на представителите и за Сената ще определи бъдещето за програмата и решенията на президента Джо Байдън, тъй като двете институции са изключително важни за прокарването на закони и президентски решения.

Няколко добри новини от междинните избори в САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024