Правителството - а не само здравният министър - ще решава дали, кога и за какъв период да обяви извънредна епидемична обстановка след 13 май. Това е последната версия на промените в Закона за здравето, които трябва да бъдат приети във вторник. 

Новата редакция описва 8 характеристики на заразните болести, по които ще се прави преценка за "наличие на непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите". 

Болестите, заради които ще се въвеждат специални мерки, са холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне. 

Техните характеристики, създаващи извънредна епидемична обстановка, са описани по следния начин: 

1. (ако заразните болести) са причинени от патоген с висок епидемичен потенциал (инфекциозност на причинителя, висока смъртност, множествен път на предаване или здраво носителство) и/или източникът, механизмът и пътят на предаване са необичайни или непознати.
2. представляват сериозна опасност за общественото здраве, дори когато броят на установените случаи при човека е малък.
3. може да затруднят или да забавят мерките за контрол на общественото здраве, включително поради липса на лечение и/или ваксина и/или наличие на многобройни огнища и други.
4. са с ниско имунизационно покритие на населението.
5. са необичайни за региона, сезона или населението.
6. протичат по-тежко от очакваното, имат по-висока заболеваемост и/или смъртност или са с необичайни симптоми.
7. поставят в риск уязвими или рискови групи от населението (деца, възрастни хора, бежанци, лица с имунен дефицит и/или с хронични заболявания и други).
8. имат регистрирани случаи сред медицински специалисти.

Препоръката до Министерски съвет ще се прави от главния държавен здравен инспектор и министъра на здравеопазването. Решенията на кабинета за извънредни мерки ще подлежат на съдебно обжалване. 

От ГЕРБ са оттеглили първоначалното предложение, което дава право на МВР да следи движението на граждани, поставени под задължителна карантина след края на извънредното положение.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети