А един делфин завива Кримския мост в станиол Снимка: © Getty Images

"Не знам дали знаете, но има и делфини, които охраняват Кримския мост в подморски вариант!"

"Как така делфини?" - Юксел Кадриев се усети, че събеседникът му е предозирал с РИА Новости, но вече беше късно.

Николай Русатев, бивш зам.-директор на Служба "Военна информация" през 90-те, огря ефира на "bTV Новините" в деня, в който Русия обсипа Украйна с ракети, за да размишлява на глас как е възможно да бъдат пробити 20-те могъщи защити на моста на Путин - "последните достижения на нáуката и техниката в тази страна", без да броим делфините.

Бившият щатен служител на Държавна сигурност се оказа по-впечатлен не толкова от предполагаемите ракетни комплекси, хидролокационните датчици, сателитното наблюдение или патрулите на ВВС, а от митичния отряд морски бозайници, който руската армия анексира заедно с Крим през 2014 г.

Легендите за руските бойни делфини не са нови - още през 60-те години и в САЩ, и в СССР се правят експерименти с няколко вида риби и морски животни, които имат особено добри способности за ехолокация и могат да засичат опасни предмети във водата.

С разпадането на Съветския съюз - украинският град Севастопол запазва звено от делфини, тренирани да откриват мини в Черно море, но поради липса на пари за разработки през 90-те години обитателите на "Океанариума" в Севастопол минават "в запас" и се преквалифицират за цивилна служба - например като част от терапията за деца с увреждания, които се учат да плуват.

През 2014 г. Русия присвоява Севастополския флот с анексирането на Крим, а в активите му се оказват и бойците от "подводния фронт". Първоначално Кремъл отрича да прави експерименти с тях, но през 2016 г. Министерството на отбраната пуска обществена поръчка за пет нови делфина за близо 2 милиона рубли... Някои от тях ще да са извадили иконата на Света Богородица в Сочи, ако питате Мартин Карбовски.

"Никой не би могъл да попита делфините от Севастопол на коя страна биха искали да служат. Дали и техните свободни събратя от Черно море ще гледат на тях като на държавни изменници, също не е ясно", иронично коментира германският Tagesspiegel преди 8 години, отразявайки новината за анексирането на "Океанариума".

Отговорът вече е ясен, според Николай Русатев. За него взривът на Кримския мост не може да се случи без вътрешно предателство: коварният Запад "изразходва огромни средства, за да се подкупват руски хора", а "световният PR направи така, че хората да мразят Русия и руснаците".

Изобщо положението е "храни делфин да те лае".

Фактът, че руският човек под пагон е свикнал да краде от армията - до степен, в която мобилизираните мъже са принудени да си купуват сами спални чували, медицински аптечки и женски тампони за кръвотечения от огнестрелни рани - убягва от вниманието на полковника от ДС.

Фактът, че Русия и до днес не може да използва "последните достижения на нáуката и техниката" като танка "Армата" или Су-57 никъде другаде освен на парада в Москва - също.

Както се шегуват украинците в Twitter - "ако съдим по отчетените разходи, този мост трябва да е бил охраняван и от делфини, и от щрауси, и от орли. А всъщност са били трима пияни военни".

В Русия се краде гориво, резервни части и фуражки, куртки, кубинки. Краде се тоалетна хартия и течен сапун. През 2020 г. е разкрита дори кражба на радиостанции и платки от специалния Ил-80, т.нар. самолет на Страшния съд, в който руското ръководство уж трябва да се спасява при ядрена война.

Строителят на Кримския мост е олигархът Аркадий Ротенберг, известен като "кралят на държавните поръчки" - същият, който прикрива Владимир Путин като действителен собственик на двореца с позлатените четки за тоалетни, струващ 100 млрд. рубли.

Предвоенните съобщения за присвояванията от руските Въоръжени сили показват защо бойците на "самая могучая армия" предпочитат да се предадат на украинците в комплект с танковете си.

А делфините за пореден път доказаха, че са сред най-умните същества на Земята - за разлика от щата на Държавна сигурност.

Как мостът на Кличко се оказа по-здрав от моста на Путин

Конспиративното мислене: невротичният симптом на един народ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024