"Ад за живите". София обявява акция за почистване на гробищата и търси доброволци Снимка: © Столична община

С призив доброволци да се включат в почистването на столичните гробища и заявка за промени в управлението на общинското предприятие "Гробищни паркове" излязоха кметът на София Васил Терзиев и временният директор на предприятието Румен Димитров. Целта - парковете да спрат да бъдат "ад за живите".

"Софийските гробища са превърнати от място за покой за мъртвите в ад за живите. Нерегламентирани практики, лоша поддръжка и липсваща сигурност. Това е недопустимото наследство на едно безотговорно управление. Наближава Задушница и заедно с усилията на Общината и доброволци искаме да възстановим нормалността в гробищните паркове," заяви кметът Васил Терзиев.

По-рано в неделя временно изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие Румен Димитров представи състоянието, в което се намират гробищните паркове и мерките, които ще бъдат предприети, за да бъдат решени проблемите.

"Това, което заварихме, е липса на всякаква организация, в това число и липса на всякакви документи, които биха били организирали по-добре мястото," казва Димитров.

Той посочва, че персонал и хора има, но нормативно те са разпределени така, че 20 души да поддържат 2900 декара паркове. В същото време тези служители нямат ангажимент да поддържат гробните места и пътеките около тях, а само да се грижат за чистотата на алеите и кошчетата за боклук.

Димитров даде и пример с парцел от пет декара - за почистването му са били необходими пет души и шест дни и са били натоварени 25 камиона с по три тона боклук всеки.

Временният директор на предприятието признава, че служителите на гробищния парк не могат да се справят сами, затова в следващите дни ще бъде организирана акция за почистване и облагородяване, в която да се включат и жителите на София.

"Поставяме началото на мащабна акция по почистване. Призоваваме да се включат и всички желаещи доброволци", отправи молба и кметът Васил Терзиев.

Общинското предприятие има 9 парка, които се състоят от 400 парцела, с обща площ 2900 декара. Част от територията на Централните софийски гробища е недвижима културна ценност, припомня градоначалникът. Той добавя, че там са гробовете на големи личности от българската история, политика и култура, сред които Стефан Стамболов, Елин Пелин, Елисавета Багряна и много други. "На 9 март е Задушница - хората, които идват да почетат близките си, могат да са спокойни, че ще впрегнем целия ресурс на общината, за да бъде почистено и да бъдат извозени клони и зелени отпадъци", казва още Терзиев.

За да се ограничи достъпът на хора, за които има съмнения, че извършват вандалски прояви, в общинското предприятие е назначен и заместник-директор по сигурността, каквато длъжност преди това е имало само за две години.

"Голямата ни цел е до следващата Задушница Централните гробища да имат съвсем нов облик - без кал, с чисти и подредени алеи, с подходящо озеленяване", казва кметът.

"Гробищни паркове" е третото общинско предприятие, в което новата местна администрация предприема промени, след като беше направен одит на завода за боклук, такъв тече и в Центъра за градска мобилност.

Дейността на предприятието е част от проекта за общински бюджет, предложен от Васил Терзиев и екипа му, но разглеждането му предстои - първо в доминираните от опозиционните сили в Столичния общински съвет комисии, а след това и от самия местен парламент, в който ПП-ДБ и "Спаси София" нямат мнозинство.

Политиката за промяна, поддръжка и разширяване при възможност на гробищните паркове бе една от първите заявки на новия кмет на София.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024