Снимка: © ББР

През тази година Българската банка за развитие е с над 100 млн. лв. загуба – не от оперативна дейност, а от провизии. Около 30 милиона от тях е и загуба от несъбираеми кредити, гласи анализ на Българската агенция за кредитен рейтинг.

Ръководителят на БАКР Христо Михайловски, който е част от екипа създатели на ББР, заяви, че банката не изпълнява своята мисия, нарушила е вътрешните си правила, а вероятно и Закона за кредитните институции, след като стана ясно, че е отпуснала близо 1 млрд. лв. на 8 големи компании, свързани с известни бизнесмени.

8-те най-големи кредитополучатели от ББР: Фирми, свързани с Гайтански, Домусчиеви и Георги Самуилов

За това сигнализира икономическият служебен министър Кирил Петков, който започна проверка в ББР. Той заяви, че 4 от тези фирми може би са свързани с Делян Пеевски и са получили 500 млн. лв. кредитиране, при положение че банката има ангажимент да подпомага малките и средните предприятия. От ведомството публикуваха списък с осемте най-големи кредитополучатели, от който става ясно, че останалите фирми са свързани с Румен Гайтански, Кирил и Георги Домусчиеви, Георги Самуилов.

„За създаването на тази банка ние използвахме немския и корейския опит във финансирането на малки и средни предприятия. Дали е успешен този модел в България чрез ББР, не мога да кажа. Дали банката изпълнява мисията си – според мен не“, каза Михайловски в интервю за БНР.

„Регулаторната рамка при създаването на банката през 1999 г. беше основно Законът за кредитните институции и вътрешните правила. Аз водех екипа, който създаде тази банка. В правилата пишеше, че на малки и средни предприятия се дава кредит до 1 милион лева. Впоследствие беше създаден закон – през 2008, в който отново приоритетно бе експортно кредитиране на малки и седни предприятия. Имаше обаче и възможност за рефинансиране на банки, кредитиращи тези предприятия, което отвори и вратата за финансиране на ПИБ. Така се разводнява системата, фокусът на банката изчезва“, твърди Михайловски, който ръководи частната БАКР, създадена през 2003 г.

„Стигаме до кредитирането на тези 8 предприятия – бих се спрял на „Слънчев ден“, „Благоевград – БТ“, „Техномаркет“ и „Интернешънъл инвестмънтс“, за които се говори, че са свързани с Делян Пеевски. Кредитирани са с над 500 млн лв. Тук трябва да кажем, че банката си остава с приоритет за кредитиране на малки и средни фирми. Дефиниция за средно предприятие е приход до 100 млн. лв. При кредитирането „Благоевград – БТ“ - по публична информация – тя е с приход над 140 милиона, тоест не влиза в приоритетните дейности на банката. Тук има явно нарушение на закона на ББР“, смята Михайловски.

„Булгартабак – Холдинг“ притежава 97,36% от акциите в капитала на „Благоевград – БТ“ АД, която също се е възползвала от кредит за над 140 млн. лв. "Интернешънъл инвестмънтс ЕАД" е собственост на "Ийст Уест Пропъртийс", чийто собственик е Емил Робертов Василев. „Слънчев ден АД“ до началото на 2019 г. беше собственост на пловдивския бизнесмен и функционер на БСП Георги Гергов.

Михайловски обръща внимание и на Закона за кредитните институции, който казва, че една банка може да кредитира групи от свързани лица с максимум 25% от капитала си. Ако се докаже, че свързани с Пеевски фирми са взели над 500 млн. лв. финансиране, то това ще означава нарушение на закона. Причината – по време на сключването на договорите за кредит банката е с капитал малко над 800 млн. лв., казва Михайловски. Тоест, над 60% от него може да е отишъл за свързани с едно лице предприятия.

„Имаме нарушение на Устава, на закони. По-важното е, че банката не изпълнява своята мисия. Дори да имаме разширен обхват на дейността на банката при приемането на закона по време на Тройната коалиция, мисията на банката да финансира приоритетно малки и средни предприятия не се изпълнява“, казва ръководителят на БАКР.

„Ако общият брой предприятия у нас е 420 хиляди, те се фокусират върху една група, която е 0,17% от общия брой. Това не е никакво финансиране на малки и средни предприятия“, твърди Михайловски.

Той казва, че Надзорът на БНБ е отговорен да съблюдава изпълнението на Закона за кредитните институции. „Свързаността се измерва съгласно европейските норми, проверката по една такава свързаност обхваща много области. Борбата срещу конфликта на интереси е много сериозна в законодателството на ЕС, а това са регламенти, които важат и в България. Едно сериозно разследване би трябвало да намери връзка по формите за свързаност“ казва той.

Преди два дни бившият икономически министър и бивш член на Надзорния съвет на ББР Лъчезар Борисов каза, че „няма нищо смущаващо“ в това, че банката раздала 1 млрд. кредити на 8 големи фирми. Той се оправда с това, че 99% от фирмите, които ББР подпомага, са микро-, малки и средни предприятия. Оказа се обаче, че останалият 1% се възползва от 23% от кредитния портфейл на банката.

Според Борисов – това са кредити, които „се обслужват“ и ще бъдат върнати. Според бившия министър на икономиката – банката е проверявана от Банковия надзор на БНБ, минавала е и стрес-тестове по отношение членството ни в ERM II и Банковия съюз. Отделно агенцията Fitch Ratings повишила рейтинга ѝ до този на българската държава.


1% от кредитополучателите са усвоили 23% от кредитния портфейл на ББР, твърди бившият икономически министър


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество