"Изкуствен интелект" е избран за дума на 2023 г. от гласувалите в класацията за "Дума на годината" на платформата за грамотност "Как се пише?".

На второ място остава най-натрапчивото политическо клише за управляващото мнозинство "сглобка", популяризирано заради Бойко Борисов, който цитира SMS от Лена Бориславова към Десислава Атанасова.

"Времеубежище" - по заглавието на романа на Георги Господинов, отличен с "Букър" - е на трето място в класацията.

Целта на кампанията на "Как се пише" е да проследи как езиковите нагласи на хората отразяват общественото мнение и важните теми за България през изминалата година.

"Единственото съвпадение между двете класации е споменаването на "война", става ясно от съобщение на авторите ѝ.

"Изкуствен интелект" се появява с почти пет пъти по-висока честота през 2023 г. в сравнение с предходната година.

Прави впечатление и фактът, че политическите теми са изпреварени от тенденции в различни сфери - като културата и високите технологии.

Въпреки избухването на военния конфликт в Близкия изток - този път "Война" е на далечно четвърто място спрямо челната тройка на най-актуалните думи през 2023.

Класацията се подрежда с онлайн анкета, в която всеки можеше да участва с три предложения за дума на годината. В този етап са събрани 195 думи и изрази. 10 от тях бяха подбрани от жури, в което участват доц. Георги Лозанов, писателката и журналистка Веселина Седларска и поетът и есеист Иван Ланджев, както и създателката на платформата д-р Павлина Върбанова и учителката по български език Доротея Николова.

В последната фаза на класацията хората имаха възможност сами да изберат "дума на годината" и да подредят Топ 10 по предпочитания.

"Сглобка" и "времеубежище" са от рубриката "и ний сме дали нещо на света". Първото - с малко ирония, второто - с много гордост", казва Веселина Седларска, член на журито на кампанията.

Според Георги Лозанов "сглобката", въпреки иронията в думата, пази принадлежността ни към евроатлантическия свят, а книги като "Времеубежище" са техни посланици в него.

"Хората се замерват с думи, словото се милитаризира и не знам то ли подражава на реалността, или реалността подражава на него. Просто ми се иска "война" да спре да звучи актуално и да изчезне от списъка", отбелязва Иван Ланджев, който е сред членовете на журито.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Православният свят отбелязва Цветница

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024