АКФ: Консултации с Яне Янев по дело в Спецсъда и "помощ" за изнасянето на Борислава Йончева от Барселона

Бившият съветник на Бойко Борисов по борбата с коруцпията Яне Янев е изнасял информация за разследването срещу ресторантьора Веселин Денков на неговите близки, докато те са опитвали да го освободят от ареста.

В запис, направен със скрита камера, Янев цитира данни от разработки и справки на ДАНС от 2019 и 2020 г., съобщава самоличността на лица, които са свидетелствали под условие за анонимност, разказва за поискани и отказани разрешения за използване на СРС срещу Денков и негови приближени.

"Вашият човек, както много други, е нарочен за бандит срещу властта. По-скоро е станал жертвен агнец в резултат на това, че някой друг отдавна е чакал удобен момент той да бъде злепоставен. Човекът, който ми го каза това нещо, че той знае и за други опити в годините от 2010 г. насам,... за да може точно сега да дойде удобният момент, в който всички по веригата да кажат "Да, опраскайте го и тоя", казва Янев в един от записите, които Антикорупционният фонд публикува в нов епизод от разследването си по случая с ареста на Веселин Денков.

Янев посочва името "Ричард" като "лице под прикритие", фигуриращо в разработките срещу Денков, като споменава, че информацията на разследващите не идва само от него.

В епизода Веселин Денков говори за това, че в началото на 2020 г. се запознал с "момчета", които членуват в ресторантьорска организация и е участвал във внасянето на искането за намаляване на ДДС за бранша по време на Covid-кризата. Един от най-активните представители на ресторантьорите в преговорите с правителството беше Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията.

Денков казва още, че по същото време се е запознал с адвокат Николай Хаджигенов, който е консултирал него и колегите му "дали да правим нова ресторантьорска организация". Той съобщава за две срещи с Хаджигенов, който впоследствие стана съорганизатор на антиправителствените протести като част от "Отровното трио" и влезе в коалицията "Изправи се! Мутри вън".

В интервю за АКФ Ивайла Бакалова (живееща на семейни начала с Денков) твърди още, че е помогнала на бившата манекенка Борислава Йовчева, спрягана за бивша партньорка на Бойко Борисов, да се премести от Барселона заедно с детето си след избухването на скандалите около собствеността на къщата й в испанския град.

"Когато ми се обади 2019 г.... ноември 2019 г. ми звънна една приятелка и каза "Можеш ли да помогнеш на една моя приятелка, която иска да се мести, иска да мести детето си". Аз знаех кое е това момиче. Ето ви едно доказателство за г-н Борисов, че никога не сме искали да му навредим или да го сваляме от власт, защото нас не ни вълнува кой е на власт. Помогнах на това момиче с каквото можах, не искам да влизам в детайли. Няма нищо общо личните отношения на някой с това, което се случва с нас. Говорейки за Дубай, искам хората да знаят, че който се е обърнал към мен за помощ, да помогна на детето, да му намеря училище,... тогава не съм го коментирала с никой. Сега го коментирам, защото това е вид семейство за г-н Борисов, въпреки че той отрича. А моето семейство е от 7 месеца в ареста по обвинения, които са меко казано нелепи. И това е... колкото и да се опитвам да запазя спокойствие и да не намесвам семейни и лични отношения, те вече явно са много намесени", казва Ивайла Бакалова в свидетелствата си пред "Антикорупционния фонд".

Според данните, които Яне Янев съобщава пред скритата камера, прокуратурата води две отделни дела срещу Веселин Денков - едното е за "финансови транзакции и суми с неизяснен произход", а второто е за финансиране на протестите срещу Борисов и Иван Гешев, както и за "събиране на средства за предизборна кампания на Васил Божков".

В момента Денков е обвиняем само по едно дело за участие в организирана престъпна група. Специализираната прокуратура не съобщава пред АКФ дали срещу него се води и друго производство.

Денков твърди, че не се познавал с Божков, макар че знае кой е той.

Ресторантьорът казва още, че месеци преди да бъде арестуван, е получавал предупреждения от свои познати "да внимава", защото е подслушван и проверяван за финансиране на протестите от лятото на 2020 г. Предупреден е и от "приятел", че се готви арестът му, докато е в чужбина. Два дни по-късно той се прибира в България по съвет на адвоката си и е арестуван на границата.

Разследващите са иззели всички документи от фирмата му "Маршал Кредит Груп", като са провели и претърсвания и изземване от дома на Денков и Бакалова.

При обиска е конфискуван и луксозен автомобил "на основание за неотложност", като от него е иззета и чанта с лични бижута на бившата "Мис България" Ивайла Бакалова. Ценностите все още не са върнати от прокуратурата, независимо че съдия е преценил, че не са съотносими по делото срещу Веселин Денков. От обвинението са посочили, че са съотносими "по друго дело", без да дадат друга информация.

Когато Бакалова и адвокатът й Стоимен Чакалов са поискали да впишат възраженията си срещу изземването на бижутата, юристът бил посъветван "неофициално" да не пишат твърде много в протокола, защото "това щяло да фрустрира прокурора, той ще повдигне обвинения на Бакалова, за да е ясно защо се отнемат".

До момента тя не е привлечена като обвиняема по дела, свързани с Денков. Няма информация да е разследвана от прокуратурата по други причини.

От жилището е иззет е и сет с мъжки часовници, за които анонимен свидетел е съобщил на разследващите, че Денков е получил от Васил Божков.

За последно той и Бакалова са били в Дубай в края на февруари 2020 г. Ивайла Бакалова казва, че тя живее в емирството от 2014 г. и има статут на "resident" (местожителство).

"Аз съм в Дубай, много преди Васил Божков да отиде в Дубай. Веско пътува дотам от 15 години. Не знам дали съм помагала на Васил Божков в Дубай, но със сигурност помогнах на Борислава Йончева", казва тя.

Досега Бойко Борисов не е потвърдил и не е отрекъл дали познава Борислава Йовчева, но твърди, че самият той няма "нито къща, нито имоти" в Барселона. Според сигнал от сдружението "БОЕЦ", по който работи испанската полиция (и би трябвало все още да се проверява и от българската прокуратура) Йовчева е имала връзка с премиера Бойко Борисов през 2012 г. Обект на проверка е вилата, в която младата жена е живяла в Барселона, както и потокът от около 5 млн. евро, който е преминал през свързани с нея дружества. Къщата беше обявена за продан през лятото на 2020 г.

Къщата от аферата "Барселона" се продава


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024