Проверката на прокуратурата по аферата "Барселона" е стигнала до назначаването на данъчни ревизии. Това стана ясно от интервю на зам.-главния прокурор Даниела Машева пред БНТ. 

Проверката по сигнала за замесване на премиера Бойко Борисов в схема за пране на пари и прехвърлянето на средства за издръжка на Борислава Йовчева в Барселона започна още през февруари, но досега не са съобщавани каквито и да е детайли от напредъка й. От интервюто не стана ясно кои са лицата, за чиито доходи е назначена данъчна ревизия, и дали министър-председателят е един от тях. 

От думите на Машева стана ясно, че през юли 2020 г. прокуратурата е поискала информация от властите в Испания "по тяхното твърдение, че там се води разследване". 

Къщата от аферата "Барселона" се продава

За разследването стана ясно още в началото на годината от публикация в испанския вестник El Periodico, в което се твърдеше, че полицията в Каталуния разследва Йовчева, нейния баща Георги Йовчев и още петима неназовани граждани по съмнения за пране на пари. 

До момента Борисов не е потвърдил и не е отрекъл, че се познава с Йовчева, но казва, че къщата в Барселона не е негова собственост. Имотът вече беше обявен за продан след скандала. 

Въпросът за "Барселонагейт" беше поставен изрично пред главния прокурор Иван Гешев в уточняващите въпроси на групата за демокрация и върховенство на закона към комисията LIBE на Европейския парламент. 

Европарламентът към България: Защо съдебната власт ще създава закони?

Даниела Машева съобщи, че отговорите ще бъдат представени на LIBE между 25 и 28 септември. 

"В момента сме в процес на подготовка на обработването на информацията по критериите, които са зададени от комисията. Включително съществува въпрос по отношение на кои политици, с каква политическа принадлежност прокуратурата води разследвания за корупция. Ще се опитаме да дадем максимално коректен отговор, с обяснението, че прокуратурата никога не прави разграничения относно политическата принадлежност на лицата", каза тя.

Сред въпросите, които евродепутатите поставиха на Гешев, са и питания относно автентичността на записите с гласа на Борисов и снимките от спалнята му в резиденция "Бояна". 

Нов запис с гласа на Борисов: "Когато си обграден от тъпанари, не може да се прави политика"

Размяната на въпроси и отговори между ЕП и прокуратурата започна още през август, когато Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към ЕП (DRFMG) покани премиера и главния прокурор за обяснения във връзка с избухването на антиправителствените протести. 

Вместо тях в разговора на закрити врата участваха вицепремиерът Екатерина Захариева, зам.-главният прокурор Красимира Филипова, бъдещият правосъден министър Десислава Ахладова и шефът на комисията за защита от дискриминация Анна Джумалиева. 

Разминаването в разказите на участници в дискусията принудиха групата DRFMG да се разграничи от официалните твърдения на българската прокуратура, а евродепутатът от Германия Катарина Барли (зам.-председател на ЕП) обвини българското правителство в това, че е разпространило "фалшива новина" след срещата. 

Евродепутатите от Групата за наблюдение на демокрацията уличиха прокуратурата в лъжа

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ