Проверката на прокуратурата по аферата "Барселона" е стигнала до назначаването на данъчни ревизии. Това стана ясно от интервю на зам.-главния прокурор Даниела Машева пред БНТ.

Проверката по сигнала за замесване на премиера Бойко Борисов в схема за пране на пари и прехвърлянето на средства за издръжка на Борислава Йовчева в Барселона започна още през февруари, но досега не са съобщавани каквито и да е детайли от напредъка й. От интервюто не стана ясно кои са лицата, за чиито доходи е назначена данъчна ревизия, и дали министър-председателят е един от тях.

От думите на Машева стана ясно, че през юли 2020 г. прокуратурата е поискала информация от властите в Испания "по тяхното твърдение, че там се води разследване".

Къщата от аферата "Барселона" се продава

За разследването стана ясно още в началото на годината от публикация в испанския вестник El Periodico, в което се твърдеше, че полицията в Каталуния разследва Йовчева, нейния баща Георги Йовчев и още петима неназовани граждани по съмнения за пране на пари.

До момента Борисов не е потвърдил и не е отрекъл, че се познава с Йовчева, но казва, че къщата в Барселона не е негова собственост. Имотът вече беше обявен за продан след скандала.

Въпросът за "Барселонагейт" беше поставен изрично пред главния прокурор Иван Гешев в уточняващите въпроси на групата за демокрация и върховенство на закона към комисията LIBE на Европейския парламент.

Европарламентът към България: Защо съдебната власт ще създава закони?

Даниела Машева съобщи, че отговорите ще бъдат представени на LIBE между 25 и 28 септември.

"В момента сме в процес на подготовка на обработването на информацията по критериите, които са зададени от комисията. Включително съществува въпрос по отношение на кои политици, с каква политическа принадлежност прокуратурата води разследвания за корупция. Ще се опитаме да дадем максимално коректен отговор, с обяснението, че прокуратурата никога не прави разграничения относно политическата принадлежност на лицата", каза тя.

Сред въпросите, които евродепутатите поставиха на Гешев, са и питания относно автентичността на записите с гласа на Борисов и снимките от спалнята му в резиденция "Бояна".

Нов запис с гласа на Борисов: "Когато си обграден от тъпанари, не може да се прави политика"

Размяната на въпроси и отговори между ЕП и прокуратурата започна още през август, когато Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към ЕП (DRFMG) покани премиера и главния прокурор за обяснения във връзка с избухването на антиправителствените протести.

Вместо тях в разговора на закрити врата участваха вицепремиерът Екатерина Захариева, зам.-главният прокурор Красимира Филипова, бъдещият правосъден министър Десислава Ахладова и шефът на комисията за защита от дискриминация Анна Джумалиева.

Разминаването в разказите на участници в дискусията принудиха групата DRFMG да се разграничи от официалните твърдения на българската прокуратура, а евродепутатът от Германия Катарина Барли (зам.-председател на ЕП) обвини българското правителство в това, че е разпространило "фалшива новина" след срещата.

Евродепутатите от Групата за наблюдение на демокрацията уличиха прокуратурата в лъжа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски

Нинова не е спирала сделка на ВМЗ "Сопот", твърди бившият председател на Съвета на директорите Никола Стоянов

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България

"Очаквамe в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва"

Радан Кънев: Мечтата за приобщаването на Русия към Запада е наивна

Дебат в Брюксел по върпоса трябва ли Западът да изолира Русия